//

Φούστα midi πατρόν

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Θέλεις να φτιάξεις αυτή τη «φούστα midi πατρόν», σε δικό σου ύφασμα; Συνέχισε να διαβάζεις για να δεις πόσο εύκολο μπορεί να γίνει αυτό.

Φούστα midi πατρόν με τσέπες.

Οι μετρήσεις που θα χρειαστούμε είναι:

 • Περιφέρεια μέσης: 72 εκατοστά.
 • Περιφέρεια γοφών: 100 εκατοστά.
 • Μήκος φούστας: 75 εκατοστά.

Ξεκινάμε φτιάχνοντας ένα ορθογώνιο παραλληλόγραμμο που θα έχει ύψος το μήκος της φούστας μας και πλάτος το 1/4 των γοφών + το μισό του. Δηλαδή εάν έχουμε γοφούς 100 εκ. τότε το πλάτος του θα είναι:

100/4=25 εκ., 25/2=12,5εκ., 25+12,5=37,5 εκ. Άρα το πλάτος του θα είναι 37,5 εκ.

Μία φούστα midi είναι μέχρι το μισό της γάμπας. Μέτρα από τη μέση μέχρι το μισό της γάμπας για να βρεις το δικό σου μήκος.

φούστα midi πατρόν
Φούστα midi πατρόν
 • Από το σημείο Α κατεβαίνουμε 20 εκ., για να βρούμε τους γοφούς. Σημείο Α’.
 • Στο σημείο D ανεβαίνουμε 1 εκ. και σχηματίζουμε μία καμπύλη στον ποδόγυρο.
 • θέλουμε μία ζώνη 7 εκ. για να κάνουμε την φούστα μας ψηλόμεση, οπότε σχεδιάζουμε τη ζώνη μας με ένα ορθογώνιο παραλληλόγραμμο πλάτους 14 εκ. και ύψους όσο η μέση μας +3εκ. για να βάλουμε κουμπί.

Σε αυτό το σημείο θέλω να πω, πως ενώ ο κανόνας για το ζωνάρι είναι όσο η μέση + 3κ., εμείς μπορούμε να αφήσουμε περισσότερα εκατοστά τα οποία μπορούμε να τα αφαιρέσουμε αργότερα στην διαδικασία ραφής. Και αυτό γιατί πολλές φορές δεν είμαστε ακριβείς (κυρίως οι αρχάριοι), στο κόψιμο του υφάσματος, στο ράψιμο, στις πένσες, στους πόντους ραφής και ενώ περιμένουμε όλα να έρθουνε ακριβώς, πάντα κάτι χαλάει και αναρωτιόμαστε γιατί.

Φούστα midi πατρόν

 • Συνεχίζουμε για να σχηματίσουμε την τσέπη. Θέλουμε το άνοιγμα να είναι τουλάχιστον 14 εκατοστά. Αυτό εξαρτάται και από το μέγεθος της παλάμης μας. Ένας τρόπος είναι να σχηματίσουμε ένα τετράγωνο και να μετρήσουμε την παλάμη μας μέσα. Αλλιώς ακολουθούμε την διαδικασία όπως στο σχέδιο παραπάνω.
 • Αφήνουμε πόντους ραφής σε όλα τα σχέδια, (εκτός του κέντρου εμπρός), περιμετρικά 1 εκ. και στο στρίφωμα 2 εκ.

Το εμπρός με το πίσω πατρόν είναι ακριβώς το ίδιο. Κόβουμε το εμπρός κομμάτι με δίπλωση στο ύφασμα και χρησιμοποιούμε το ίδιο πατρόν για να κόψουμε και το πίσω αφήνοντας στο κέντρο πίσω ένα πόντο ραφής επάνω στο ύφασμα.

Στο κέντρο πίσω θα υπάρχει ραφή όπου θα ενσωματώσουμε ένα αόρατο φερμουάρ.

Φούστα midi πατρόν

Οδηγίες ραφής: Φούστα midi πατρόν.

Έχουμε κόψει τα κομμάτια μας στο ύφασμα και είμαστε έτοιμοι να ράψουμε στην ραπτομηχανή μας.

 • Πρώτα από όλα καρυκώνουμε τα κομμάτια μας γύρω γύρω. Ραφή ζιγκ -ζαγκ. (εάν δεν έχουμε κοπτοράπτη).
 • Μετά τοποθετούμε το αόρατο φερμουάρ και σημαδεύουμε τις πιέτες μας.

Θέλουμε η μέση μας να είναι 72 εκατοστά. Η μέση πίσω πρέπει να είναι 72/2-1= 35 εκ. και η μέση εμπρός να είναι 72/2+1= 37 εκ. Πάντα μεταφέρουμε τις πλαϊνές ραφές προς τα πίσω για να έχουμε καλύτερη εφαρμογή στη φούστα μας.

 • Έχοντας μπροστά μας το πίσω κομμάτι από την καλή του υφάσματος μετράμε 11 εκ., (ο ένας πόντος είναι ο πόντος ραφής), αριστερά και δεξιά από τις πλαϊνές προς το κέντρο πίσω και σημαδευούμε το σημείο. Για να φτάσουμε στους 35 πόντους που πρέπει να είναι η μέση μας πίσω, πρέπει να μετρήσουμε από το κέντρο πίσω αριστερά και δεξιά από 7,5 εκατοστά. Σημαδεύουμε τα δύο σημεία.
 • Διπλώνουμε το ύφασμα στα σημεία που έχουμε σημαδέψει για να σχηματιστούν οι πιέτες πίσω. Στερεώνουμε στην ραπτομηχανή μας.
 • Τοποθετούμε και τις τσέπες μας καλή με καλή επάνω στις πλαϊνές ραφές περίπου 10 εκατοστά από την γραμμή της μέσης και κάτω. Στερεώνουμε και τις τσέπες στην ραπτομηχανή μας.
 • Ανοίγουμε τις τσέπες και σιδερώνουμε επάνω στην ραφή.
 • Περνάμε ένα τσίμα γαζί στο σημείο που θα ανοίγουν οι τσέπες.

Φούστα midi πατρόν

 • Έχοντας τώρα το μπροστινό κομμάτι μπροστά μας, από την καλή μεριά του υφάσματος, ακολουθάμε την ίδια διαδικασία. Μετράμε 11 πόντους αριστερά και δεξιά από τις πλαϊνές και προς το κέντρο εμπρός και σημαδεύουμε τα σημεία. Θέλουμε να καταλήξουμε η μέση εμπρός να είναι 37 εκ. Άρα από το κέντρο εμπρός και αριστερά και δεξιά μετράμε 8,5 εκατοστά και σημαδεύουμε τα σημεία.
 • Ενώνουμε τα σημεία αριστερά και δεξιά σχηματίζοντας μία μεγάλη πιέτα.
 • Τοποθετούμε και τις τσέπες μας καλή με καλή του υφάσματος στο ίδιο σημείο που τις βάλαμε και πίσω.
 • Στερεώνουμε στην ραπτομηχανή μας, ανοίγουμε τις τσέπες και σιδερώνουμε επάνω στην ραφή από την καλή του υφάσματος.
 • Περνάμε ένα τσίμα γαζί στο σημείο που θα ανοίγουν οι τσέπες.
 • Τοποθετούμε το εμπρός με το πίσω καλή με καλή με ανοιχτές τις τσέπες και στερεώνουμε με καρφίτσες. Ξεκινάμε να ράβουμε τις πλαϊνές από την μέση και κάτω και από το σημείο που ξεκινάνε οι τσέπες και 1 εκατοστό πιο κάτω γυρνάμε την βελόνα μας και ράβουμε κατευθείαν και τη ραφή για να κλείσουνε οι τσέπες μας. Συνεχίζουμε με την ίδια ραφή και κλείνουμε την πλαϊνή έως τον ποδόγυρο.
 • Ράβουμε την ζώνη και γυρνάμε το στρίφωμα και η φούστα είναι έτοιμη.

Φούστα midi πατρόν

Δείτε παρακάτω σχετικά βίντεο που θα σας βοηθήσουνε να ράψετε.

Φούστα midi πατρόν

Φούστα midi πατρόν

Θέλεις περισσότερα σχέδια πατρόν για φούστες;

Δες το βιβλίο πατρόν για φούστες που σου μαθαίνει 17 τεχνικές που είναι απαραίτητες να ξέρεις, για να δημιουργήσεις ξεχωριστά πατρόν, εμπνευσμένα από τις γνώσεις σου και την φαντασία σου. Σε έντυπη μορφή ή σε pdf.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  πατρόν για παντελόνι - peg pants pattern
  ΈΤΟΙΜΑ ΠΑΤΡΟΝ ΡΑΠΤΙΚΗΣ
  Instagram will load in the frontend.

  You cannot copy content of this page

  Γίνετε μέλος και αποκτήστε πρόσβαση σε όλα τα πατρόν ραπτικής δωρεάν!!!

  Επίσης έκπτωση 10% σε όλα τα προϊόντα του καταστήματός μας.

  A - LINE SKIRT

  subscribe

  και κερδισε δωρεαν πατρον σε 6 μεγεθη για να βρεις το δικο σου

  and get free fashion sewing pattern in

  6 sizes to choose your own!