//

2 πατρόν για Harem pants

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Τι είναι τα harem pants και ποια είναι η ιστορία τους, είναι το θέμα που θα έχει αυτό το άρθρο. Παράλληλα θα δείξω και πως μπορείς να φτιάξεις αυτά τα παντελόνια πάρα πολύ εύκολα στα δικά σου υφάσματα. Ένα πατρόν για αρχάριους στον σχεδιασμό αλλά και στην ραπτική.

Τι είναι τα harem pants;

harem pants
harem pants

Είναι φαρδιά παντελόνια που μοιάζουν με φούστες και κλείνουν στους αστραγάλους. Είναι κοινώς αποδεκτό πως το όνομά τους προήλθε από τις γυναίκες που φορούσανε αυτό το στιλ στα χαρέμια. Από απεικονίσεις του 19ου αιώνα που έδειχναν γυναίκες της Βόρειας Αφρικής από χαρέμι να φοράνε παντελόνια σε σχήμα τουλίπας για να διατηρήσουνε την σεμνότητα τους.

Η ιστορία πίσω από τα harem pants.

Λένε πως πρώτη φορά τα παντελόνια αυτά φορέθηκαν από τους άντρες Πέρσες πριν από χιλιάδες χρόνια. Για αυτό και είναι γνωστά και ως «Salvar ή Salwar» δηλαδή στα ελληνικά «Σαλβάρι», που στην γλώσσα τους σήμαινε παντελόνι.

Αργότερα φορέθηκαν και από γυναίκες διαφορετικών φυλών της μέσης ανατολής για να προστατέψουν το φύλο τους και να δείξουνε την σεμνότητά τους και την αθωότητά τους.

Αυτό άλλωστε φαίνεται και από το κόψιμο του παντελονιού αυτού, που είναι φαρδύ στους γοφούς και στα πόδια και κλείνει χαμηλά στους αστραγάλους καλύπτοντας εντελώς το σχήμα του γυναικείου σώματος.

Αν πάμε αργότερα στον χρόνο γύρω στο 1800 μ.χ. το παντελόνι αυτό εμφανίστηκε στην Αμερική. Τότε τα γυναικεία ρούχα δημιουργούσανε ένα μεγάλο πρόβλημα. Η εποχή ήθελε τις γυναίκες σεμνές και τα φορέματά τους ήταν μακριά σε μήκος δαπέδου. Η μόδα απαιτούσε μία πλήρη φούστα κάτω από μία μικροσκοπική μέση. Το αποτέλεσμα ήτανε οι γυναίκες να συμπιεστούν μέσα σε κορσέδες και να φοράνε από έξι έως οχτώ μεσοφόρια για να φαρδύνουν τις φούστες τους. Όλο αυτό έφτανε να ζυγίζει και 15 κιλά και ασκούσε τεράστια πίεση στις γυναίκες που τις έκανε να εξεγερθούν.

Στη δεκαετία του 1850, οι ακτιβιστές των δικαιωμάτων των γυναικών υιοθέτησαν εν συντομία ένα νέο στυλ σε μια προσπάθεια να απελευθερωθούν από τα βαριά φορέματα.

Η «Amelia Bloomer» το 1851 ήτανε γυναίκα που μαχότανε για τα δικαιώματα και τα προβλήματα που είχανε οι γυναίκες της εποχής και παράλληλα ήτανε συντάκτρια της πρώτης εφημερίδας των γυναικών, «The Lily».

Είχανε ήδη αρχίσει να το συζητάνε στις εφημερίδες για την αλλαγή που χρειαζότανε η μόδα ως προς το στιλ των γυναικών όταν η γειτόνισσα της Bloomer δέχτηκε επίσκεψη από την αδερφή της, την «Elizabeth Smith Miller» η οποία φορούσε το παντελόνι «harem pants», που τότε λεγότανε και Τούρκικο παντελόνι.

Μία απεικόνιση των Bloomers pants

Αυτό ήταν, η Bloomer έγραψε στην εφημερίδα της πως θα υιοθετήσει το νέο στιλ και μάλιστα έφτιαξε και έδωσε και το πατρόν στις αναγνώστριες της. Η Amelia Bloomer δεν σήμαινε να ξεκινήσει μια επανάσταση μόδας, αλλά το όνομά της έγινε συνώνυμο με το παντελόνι. Αργότερα λεγότανε Bloomers pants ή Bloomers trouser.

Η ιστορία των harem pants συνεχίζεται το 1900.

Το 1911 στο Παρίσι, ο μόδιστρος  Paul Poiret παρουσίασε μία παραλλαγή των harem pants, στην προσπάθειά του να εκσυγχρονίσει τη γυναικεία μόδα της δύσης. Η σειρά αυτή που παρουσίασε τότε περιλάμβανε και το «jupe-culotte ή ζιπ κιλότ στα Ελληνικά».

Εναλλακτικά ονόματα για τα harem pants/skirt και τα jupe-culotte ήταν, jupe-sultane (sultan skirt), και jupe-pantalon (trouser-skirt). Αυτά τα σχέδια θεωρήθηκαν αμφιλεγόμενα καθώς οι γυναίκες της Δύσης συνήθως δεν φορούσαν παντελόνι.

Τα harem pants ξαναήρθανε στη μόδα πολύ μετά, το 1980 όταν ένας γνωστός ράπερ και επιχειρηματίας της εποχής ο MC Hammer τα διαμόρφωσε στο δικό του στιλ και έγιναν γνωστά ως «Hammer pants». Τροποποιήθηκαν και απέκτησαν ένα κωνικό σχήμα με κρεμαστό καβάλο τα γνωστά «Baggy pants». Ο ίδιος τα φορούσε σε συναυλίες και μουσικά βίντεο και έγιναν ευρέως γνωστά.

Ποιο πρόσφατα το 2009 ο γνωστός σχεδιαστής Ralph Lauren, παρουσίασε στην ανοιξιάτικη συλλογή του, μία έκδοση των harem Pants και από τότε έγιναν δημοφιλή για πολλά πολλά χρόνια. Και γιατί όχι; Είναι άνετα, είναι φανταχτερά, αέρινα, είναι κατάλληλα για χαλαρή γυμναστική ή χορό. Μπορούνε να φορεθούνε από άντρες και γυναίκες. Έχουν ένα ξεχωριστό στιλ που πάντα θα κεντρίζει το ενδιαφέρον για αυτόν που τα φοράει.

Ποια είναι η διαφορά των harem pants με τα Ινδικά dhoti.

Τα παντελόνια dhoti είναι χαλαρά στους μηρούς και κλείνουν καθώς κατεβαίνουνε και στο υπόλοιπο πόδι. Αντιθέτως τα παντελόνια harem είναι χαλαρά κατά το μήκος ολόκληρου του ποδιού και κλείνουν στους αστραγάλους δημιουργώντας μία φούσκα στο σημείο αυτό.

Γιατί τα harem pants αποκαλούνται και Thai pants;

Τα παντελόνια thai ενώ έχουνε την ίδια εμφάνιση και συχνά το ίδιο πατρόν με τα harem pants διαφοροποιούνται λόγω των υφασμάτων που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή τους, καθώς και για τις εκτυπώσεις επάνω σε αυτά. Συχνά φέρουν σύμβολα και εικόνες χαρακτηριστικές της περιοχής και της κουλτούρας του πολιτισμού αυτού.

Πω πω, ελπίζω να μην σε κούρασα. Πάμε αμέσως στο πατρόν αυτών των διάσημων παντελονιών με την τόση μεγάλη ιστορία.

 

Πατρόν 1 για harem pants.

Δεν υπάρχει ποιο απλό πατρόν από αυτό. Είναι απλά ένα ορθογώνιο παραλληλόγραμμο απλά δώσε προσοχή:

Γοφοί: 100 εκ.

Μήκος: 96 εκ.

Θα μπορούσες να το σχεδιάσεις κατευθείαν επάνω στο ύφασμα, όμως δεν το συνιστώ. Καλύτερα να χάσεις λίγο χρόνο σχεδιάζοντας παρά να σου γλιστρήσει το ύφασμα και να ταλαιπωρηθείς περισσότερο. Οπότε πάρε ριζόχαρτο και ξεκίνα φτιάχνοντας ένα ορθογώνιο παραλληλόγραμμο με πλάτος το μισό των γοφών και μήκος, το μήκος που θέλουμε να έχουμε στο παντελόνι. Σημεία A C E G

A
te

Στη συνέχεια θα έπρεπε να σχεδιάσουμε ένα τετράγωνο με πλευρά το μήκος του παντελονιού (96 εκ.) και αμέσως μετά άλλο ένα παραλληλόγραμμο όπως το πρώτο. Όμως αυτό θα απαιτούσε ένα πολύ μεγάλο τραπέζι οπότε εμείς θα σχεδιάσουμε το μισό τετράγωνο μέχρι την πράσινη γραμμή, στο σχέδιο παραπάνω.

Δηλαδή αυτό που θα σχεδιάσουμε φαίνεται παρακάτω:

A 1

Σημειώνουμε δύο κόντρες. Κόντρα πάνω E και κόντρα κάτω G.

Όταν τοποθετήσουμε το πατρόν επάνω στο διπλωμένο ύφασμα θα σημειώσουμε την κόντρα E στο πάνω κομμάτι υφάσματος και την κόντρα G στο κάτω κομμάτι υφάσματος.

Αργότερα ενώνουμε αυτές τις δύο κόντρες διαγώνια.

Την πράσινη γραμμή την τοποθετούμε ακριβώς εκεί που διπλώνει το ύφασμα.

Αργότερα ενώνουμε αυτές τις δύο κόντρες διαγώνια σχηματίζοντας ένα τρίγωνο.

Σχεδίασα ολόκληρο το πατρόν για να σου δείξω πως θα διπλωθεί το ύφασμα και που θα έχουμε τις δύο ραφές μας. Γιατί είναι μόνο δύο !

 

 

 

A differenr pattern for harem pants

Κόβουμε το πατρόν χωρίς να βάλουμε πόντους ραφής και τοποθετούμε το χαρτί μας επάνω στο ύφασμα που θα χρησιμοποιήσουμε διπλωμένο. Επάνω στην δίπλωση θα είναι η μεριά της πράσινης γραμμής του σχεδίου. Σημειώνουμε τις κόντρες μας όπως εξήγησα παραπάνω.

Και τώρα ανοίγουμε το ύφασμα και διπλώνουμε (με την καλή μεριά του υφάσματος να μένει μέσα), φέρνοντας τις δύο κόντρες μας μαζί σχηματίζοντας έτσι ένα τρίγωνο.

Δηλαδή αν κοιτάξεις στο σχέδιο παραπάνω, αυτό που θέλουμε είναι να διπλώσουμε επάνω στη διακεκομμένη γραμμή, όπου το σημείο F θα ακουμπήσει επάνω στο σημείο G.

Αυτό που θέλουμε να πετύχουμε είναι να ράψουμε μαζί τις πλευρές AC με EF και τις πλευρές BD με GH. Και αυτό είναι που κάνει αυτό το πατρόν ξεχωριστό. Όταν ολοκληρωθεί θα δεις πως οι ραφές ξεκινάνε από το κέντρο εμπρός και από το κέντρο πίσω και στη μέση έχει ένα μεγάλο ισόπλευρο τρίγωνο.

Δηλαδή θα δείχνει ακριβώς έτσι:

harem pants 2

Μαζεύουμε την μέση και τα πόδια με λάστιχο και το παντελόνι είναι έτοιμο.

Πατρόν 2 για harem pants.

Πατρόν για harem pants

Τώρα αν δεν θέλεις τόσο ύφασμα ανάμεσα στα πόδια και προτιμάς το παντελόνι σου να δείχνει κάπως έτσι – τότε θα πρέπει να πας με αυτόν τον τρόπο.

Ξεκίνα σχεδιάζοντας ένα ορθογώνιο παραλληλόγραμμο με πλάτος 115 εκ. και μήκος, το μήκος που θέλεις να έχει το παντελόνι.

πατρον 2 για harem pants

Στη συνέχεια βρίσκουμε τη μέση από τα 115 εκ. και μετράμε σε αυτό το σημείο 1/4 της μέσης αριστερά και ένα τέταρτο της μέσης δεξιά. Σημειώνουμε τα σημεία Α και Β.

 

Πηγαίνουμε στην κάτω γραμμή, παράλληλη της μέσης και σημειώνουμε 15 εκ. αριστερά και δεξιά και ανεβαίνουμε από τις γωνίες 5 εκ. Σημειώνουμε τα σημεία D και C.

Στην κεντρική διακεκομμένη γραμμή ανεβαίνουμε τόσο όσο θέλουμε να ανέβει και ο καβάλος και σημειώνουμε το σημείο Ε.

Ενώνουμε όλα τα σημεία.

Τώρα θέλουμε να έχουμε μία ωραία καμπύλη στον καβάλο μας οπότε και στο κέντρο των γραμμών ΕD ανεβαίνουμε 2 εκ. και σχηματίζουμε ωραίες καμπύλες.

Το εμπρός με το πίσω κομμάτι είναι ακριβώς ίδιο. Έχει πλαϊνές ραφές και ραφή στον καβάλο. Σε αυτό το πατρόν μπορούμε να βάλουμε και τσέπες στις πλαϊνές ραφές. Μπορούμε να βάλουμε μπάσκα ή ακόμα και φερμουάρ πίσω εάν διαλέξουμε ένα πιο σταθερό ύφασμα.

Σε υφάσματα με μικρή ελαστικότητα μαζεύουμε τη μέση και τα πόδια με λάστιχο ή δημιουργούμε σφηκοφωλιά. Στα πόδια μπορούμε να βάλουμε μανσέτες.

Αυτό που σου δίνω είναι μόνο η βάση. Εσύ θα πρέπει να το εμπλουτίσεις χρησιμοποιώντας το δικό σου στιλ και τις δικές σου ιδέες.

sxediomodas.com | Fashion Ads | Fashion Jobs

Νέα Πλατφόρμα Αγγελιών Εργασίας στον Χώρο της Μόδας Εγκαινιάζεται

Πρόσκληση σε σχεδιαστές, marketers, merchandisers, και οποιονδήποτε παθιασμένο με τη μόδα, να καταχωρίσει τη δωρεάν αγγελία του. Είτε ψάχνει για εργασία , είτε προσφέρει εργασία η νέα μας πλατφόρμα θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες καριέρας.

Oxygen Pelatologio Banner Ad

Online από κάθε συσκευή

Πάντα online, από κάθε συσκευή χωρίς εγκατάσταση και πολύπλοκες διαδικασίες στην πιο οικονομική τιμή της αγοράς.

etelestia banner ad

Σεμινάρια για το Σχέδιο Μόδας & Πατρόν Ραπτικής. Δείτε όλα τα σεμινάρια στο sxediomodas.com

Fashion Design Market

Ανοίξτε κατάστημα στο sxediomodas.gr

Υπηρεσία καταχώρησης προϊόντων

πηρα

10/05/2024

πηρα πριν λιγο καιρο απο εσας διαφορα υλικα ραπτκης απο την εταιρεια αφες ουσταμπασιδου και σκεφτηκα να γραψω αυτο το σχολιο μιας και διαβαζω ξανα τα αρθρα σας! παιδια,ειναι τελεια η ποιοτητα τους! αξιζουν ειλικρινα!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Avatar for χαρικλειααα
χαρικλειααα

panta

23/03/2024

panta ta forousa alla den eixa skeftei pote na ftiaxw ena…twra 8ato kanw!

Avatar for ismini tr
ismini tr

bloomers trousers

02/02/2024

bloomers tousers δεν το ξερα οτι γι αυτο ονομαστηκαν ετσι!!!!!!!!!

Avatar for panagiota
panagiota

LOVE

13/12/2023

So easy, love the history and omg. The simplicity but creative cutting pattern is amazing. I made it out of snuggle flannel to wear while work from home and it works a treat! Thank you!!

Avatar for Holly
Holly

Response from Sxedio Modas

Thank you too! We love your reviews 😊😊😊

beach towel

13/11/2023

i transformed two beach towels into a harem pants for summer and i swear all of my friends begged me to make more for them! kisses from Crete island! i really follow your blogs- keep like that!

Avatar for Suzanne D.
Suzanne D.

ωραιο πατρον

10/11/2023

έχει συνδυαστεί στο μυαλό πολλών με ένα εναλλακτικό στυλ όμως αδικείται το σχέδιο κατά τη γνώμη μου, μπορεί να φορεθεί με πολλούς τρόπους

Avatar for Μαρία Στ.
Μαρία Στ.

Πολύ επεξηγηματικό

25/04/2023

Ευχαριστούμε πολύ! Μου αρέσει το πατρόν 2 Πολύ εύκολο να ακολουθήσεις τις οδηγίες!!!

Avatar for Δέσποινα
Δέσποινα

basic

28/05/2020

its an easy pattern for begginers to practise, after the basic skirt pattern

Avatar for clara H.
clara H.