Μετρήσεις που χρειάζονται για την κατασκευή πατρόν

μέτρα για κατασκευή πατρόν
Photo by Gabby K on Pexels.com

Τι πρέπει να μετρήσουμε επάνω στο γυναικείο σώμα και πως παίρνουμε τα μέτρα για την κατασκεύη πατρόν, είναι η βάση για την περαιτέρω εργασία της σχεδίασης και κοπής. Η λήψη των σωστών και με ακρίβεια μέτρων, έχει μεγάλη σημασία για την επιτυχία ενός πατρόν και κατ’ επέκταση ενός ενδύματος. Τα μέτρα είναι η βάση του γεωμετρικού σκελετού επάνω στον οποίον θα σχεδιάσουμε οποιοδήποτε μοντέλο. Χωρίς αυτά και μάλιστα με μεγάλη ακρίβεια δεν θα μπορέσουμε να σχεδιάσουμε ένα σωστό πατρόν. Εκτός βέβαια αν χρησιμοποιήσουμε τα βιοτεχνικά πρότυπα μεγέθη.

Θώρακα

Περιφέρεια Θώρακα: Μετριέται περνώντας τη μεζούρα κάτω ακριβώς από το σημείο κόλλησης της μασχάλης. Αυτή η μέτρηση καθορίζει τη τάλια (ύψος της μέσης).

εμπρός

Το μάκρος του εμπρός έως την τάλια. (Μπούστο): Μετράμε από το εξέχων οστό του λαιμού, πάνω από το στήθος, και κάθετα προς τα κάτω έως την μέση.

ΜΈΤΡΑ

Το μάκρος της Τάλιας πίσω: Από το σημείο Α έως το σημείο Δ της εικόνας, βλέπουμε πως πρέπι να μετρήσουμε το μάκρος της Τάλιας πίσω. Δηλαδή από το κοκαλάκι που βρίσκεται πίσω στο σβέρκο έως την μέση.

 

ΣΤΗΘΟΥΣ

Περιφέρεια στήθους: Μετριέται περνώντας την μεζούρα από το σημείο του στήθους που εξέχει πιο πολύ.

μεσης

Περιφέρεια μέσης: Είναι η μέτρηση του πιο λεπτού σημείου του μπούστου. Χρειάζεται μεγάλη ακρίβεια στην τοποθέτηση της μεζούρας.

γοφών

Περιφέρεια γοφών: Μετριέται στο σημείο των γοφών, που εξέχει πιο πολύ, συνήθως στα 20 εκ κάτω από την μέση. Υποχρεωτικά η μεζούρα θα περάσει από τα πιο εξογκωμένα σημεία του σώματος, δηλαδή των γοφών, γλουτών και της κοιλιάς.

ΩΜΟΥ ΥΨΟΣ ΠΕΝΣΑΣ

Μήκος ώμου: Ξεκινά από το σημείο που αρχίζει ο λαιμός και φτάνει μέχρι το σημείο του βραχιόνιου οστού. Σημεία χ – ψ της εικόνας.

Ύψος πένσας: Από το σημείο που αρχίζει ο λαιμός, μέχρι το σημείο που εξέχει πιο πολύ στο στήθος (θηλή).

με θηλή

Απόσταση από θηλή σε θηλή: Στην εικόνα βλέπουμε πως πρέπει να μετρηθεί η απόσταση των θηλών.

 

ΜΈΤΡΑ 1

Μάκρος φορέματος: Η εικόνα στα σημεία Α – Β, μας δείχνει πως και από που παίρνουμε ολόκληρο το μάκρος του γυναικείου φορέματος.

Φάρδος πλάτης: Είναι η μέτρηση που γίνεται από τη μια μεριά μέχρι την άλλη στο σημείο της κόλλησης του μανικιού. Στα σημεία Μ – Λ.

Ύψος παντελονιού: Από το σημείο της μέσης μέχρι τον αστράγαλο. Κατά μήκος του εξωτερικού μέρους του ποδιού.

You cannot copy content of this page