//

Πατρόν για μονοκόμματο φόρεμα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Εάν είστε παθιασμένοι με το ράψιμο και θέλετε να δημιουργήσετε ένα ολόσωμο φόρεμα που να σας ταιριάζει τέλεια, τότε το να μάθετε πώς να σχεδιάζετε ένα πατρόν για μονοκόμματο φόρεμα είναι μια απαραίτητη δεξιότητα.

Αν και μπορεί να φαίνεται τρομακτικό στην αρχή, η δημιουργία του δικού σας μοτίβου, επιτρέπει να προσαρμόσετε το φόρεμα στα δικά σας μοναδικά μέτρα και τις προτιμήσεις σας, με αποτέλεσμα ένα ρούχο που να φαίνεται τέλειο και να έχει εκπληκτική εφαρμογή.

Σε αυτό το άρθρο, θα σας καθοδηγήσουμε στη διαδικασία βήμα προς βήμα σχεδίασης αυτού του πατρόν για μονοκόμματο φόρεμα, από τη λήψη των ακριβών μετρήσεων μέχρι το σχεδιασμό του πατρόν.

πατρόν για μονοκόμματο φόρεμα - one-piece dress pattern
πατρόν για μονοκόμματο φόρεμα - one-piece dress pattern

Εργαλεία που θα χρειαστείτε: 

 1. 4 ριζόχαρτα 1×70.
 2. Χάρακα του μέτρου.
 3. Μολύβια σχεδίου.
 4. Γόμα (γιατί δεν είμαστε τέλειοι).
 5. Διάφανη ταινία (σελοτέιπ).
 6. Καμπυλόριγα (για βοήθεια).
 7. Τρίγωνο για ορθές γωνίες.
 8. Το βασικό πατρόν σου για φούστα.
 9. Το βασικό σου πατρόν για κορσάζ.

Πατρόν για μονοκόμματο φόρεμα – πίσω κομμάτι

 • Ενώνουμε τα ριζόχαρτα μεταξύ τους με διάφανη ταινία.
 • Σχεδιάζουμε αριστερά μία κάθετη γραμμή για το μήκος του φορέματος.
πατρόν για μονοκόμματο φόρεμα
 • Πάνω στη γραμμή που σχεδιάσαμε τοποθετούμε το βασικό πατρόν για μπλούζα να εφάπτεται στο κέντρο πίσω.
 • Σχεδιάζουμε το περίγραμμα, την πένσα του ώμου και της μέσης (με αχνές γραμμές), την πλάτη και τις γραμμές του στήθους και της μαχάλης (θα είναι πολύ χρήσιμες στην πορεία). Αφήνουμε στην άκρη το βασικό πατρόν κορσάζ.
 • Από το κέντρο πίσω σχεδιάζουμε μία οριζόντια γραμμή που να περνάει από το σημείο του πλαϊνού της μέσης και παραπέρα, για να φτάσει στο κέντρο μπροστά.
 • Τώρα τοποθετούμε το βασικό πατρόν για φούστα (το πίσω), με το πλαϊνό σημείο της μέσης να εφάπτεται της γραμμής που σχεδιάσαμε για τη μέση. Αμέσως θα δημιουργηθεί ένα κενό στο κέντρο πίσω ανάμεσα του κορσάζ και της φούστας.
 • Σχεδιάζουμε το περίγραμμα της φούστας χωρίς την πένσα. Επίσης σημειώνουμε και τις γραμμές της περιφέρειας και της περιφέρειας ψηλά. Αφήνουμε το βασικό πατρόν της φούστας στην άκρη.
 • Η πλαϊνή ραφή θα στενέψει λίγο στο ύψος της μέσης και αυτό οφείλεται στη διαφορά από τις καμπύλες του στήθους και της περιφέρειας. Σχεδιάζουμε ξανά την καμπύλη από τη μέση, έως λίγο πιο κάτω από τη γραμμή της περιφέρειας ψηλά.
 • Για να σχεδιάσουμε την πένσα του φορέματος μειώνουμε κατά 0,5 εκ. κάθε πλευρά της πένσας του κορσάζ και τραβάμε από το κέντρο (της πένσας), μία κάθετη γραμμή που να φτάνει έως λίγο πιο κάτω από τη γραμμή της περιφέρειας ψηλά.

Πατρόν για μονοκόμματο φόρεμα – εμπρός κομμάτι

 • Τοποθετούμε το μπροστινό μέρος του βασικού πατρόν για κορσάζ στη γραμμή για το μήκος του φορέματος, παράλληλα προς το κέντρο πίσω. (Δες σχέδιο παραπάνω). Τα σημεία κάτω από το χέρι πίσω και μπροστά, θα πρέπει να είνα ευθυγραμμισμένα και το μπροστινό πλαϊνό σημείο της μέσης να βρίσκεται πάνω στη γραμμή της μέσης. 
 • Σχηματίζουμε το περίγραμμα του κορσάζ σε αυτή την θέση. 
 • Μαρκάρουμε με αχνές γραμμές τις πένσες του ώμου και της μέσης, τις γραμμές του στήθους, της μασχάλης και του στήθους. Αφήνουμε το βασικό πατρόν κορσάζ στην άκρη.
 • Τοποθετούμε τώρα το βασικό πατρόν για φούστα (το εμπρός), από κάτω με το πλαϊνό σημείο της μέσης να εφάπτεται στη γραμμή της μέσης. Εδώ θα υπάρχει ένα μικρότερο κενό στη γραμμή της μέσης στο κέντρο μπροστά, ενώ η πλαϊνή θα εμφανίζει μεγαλύτερο άνοιγμα απ΄ότι στο πίσω μέρος. (Αυτό συμβαίνει επειδή το μπροστινό μέρος του στήθους προεξέχει περισσότερο από ότι ο ώμος στο πίσω μέρος).
 • Σχεδιάζουμε εκ νέου την καμπύλη, ώστε να συμφωνεί με την πίσω πλαϊνή ραφή.
 • Με την πένσα κάνουμε ότι ακριβώς κάναμε και στο πίσω. Στενεύουμε 0,5 εκ. και φτάνουμε μέχρι λίγο πιο κάτω από την περιφέρεια ψηλά.

Το να σχεδιάσετε ένα πατρόν για μονοκόμματο φόρεμα μπορεί να φαίνεται τρομακτικό, αλλά με την εξάσκηση, μπορεί να γίνει μια πολύτιμη δεξιότητα που ανοίγει έναν κόσμο δημιουργικών δυνατοτήτων.

Προσαρμόζοντας το πατρόν σας να ταιριάζει στις μοναδικές σας μετρήσεις και αν επιλέξετε και το κατάλληλο ύφασμα τότε, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα ρούχο που μοιάζει και φωνάζει πως είναι φτιαγμένο μόνο για εσάς.

Λοιπόν, προχωρήστε και δοκιμάστε το!

Με τις οδηγίες βήμα προς βήμα που έχουμε παράσχει, θα μπορέσετε να δημιουργήσετε ένα όμορφο φόρεμα που θα νιώθετε περήφανη.

Καλό ράψιμο!

sxediomodas.com | Fashion Ads | Fashion Jobs

Νέα Πλατφόρμα Αγγελιών Εργασίας στον Χώρο της Μόδας Εγκαινιάζεται

Πρόσκληση σε σχεδιαστές, marketers, merchandisers, και οποιονδήποτε παθιασμένο με τη μόδα, να καταχωρίσει τη δωρεάν αγγελία του. Είτε ψάχνει για εργασία , είτε προσφέρει εργασία η νέα μας πλατφόρμα θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες καριέρας.

Oxygen Pelatologio Banner Ad

Online από κάθε συσκευή

Πάντα online, από κάθε συσκευή χωρίς εγκατάσταση και πολύπλοκες διαδικασίες στην πιο οικονομική τιμή της αγοράς.

etelestia banner ad

Σεμινάρια για το Σχέδιο Μόδας & Πατρόν Ραπτικής. Δείτε όλα τα σεμινάρια στο sxediomodas.com

Fashion Design Market

Ανοίξτε κατάστημα στο sxediomodas.gr

Υπηρεσία καταχώρησης προϊόντων

mandala

10/05/2024

fashion prints mandala και David Shrigley Sketchbook A5, τα πηρα και τα 2! τα προτεινω ανεπιφυλακτα!

Avatar for νεκταριος
νεκταριος

μολις

01/05/2024

μολις εβαλα δωρεαν αγγελια στο σαιτ σας και τωρα διαβαζω ολα τ αρθρα σας, τι καταπληκτικο σαιτ που ειστε! μοναδικο στην ελλαδα!

Avatar for πεγκυ
πεγκυ

Response from Sxedio Modas

Σας ευχαριστούμε πολύ για όλα!

merci beaucoup!

28/12/2023

merci pour les patrons de couture! sans argent!

Avatar for marion
marion

ALL I NEED IS HERE!

13/11/2023

THANK YOU FOR YOUR SUPPORT TO ALL OF US WHO TRY TO FIND ALL THESE INFO IN WEB! YOUR JOB IS REALLY GREAT!

Avatar for EMMA R.
EMMA R.

διαχρονικο!

10/11/2023

θα το φτιαξω σιγουρα μετα τη φουστα μιντι!

Avatar for μαριλου
μαριλου

ποιο σωματοτυπο

05/06/2022

αυτο το φορεμα ποιους σωματοτυπους κολακευει περισσοτερο ; εννοω εγω εχω σωμα τυπου μηλο

Avatar for ζαχαρουλα π.
ζαχαρουλα π.

Response from Sxedio Modas

Στο sxediomodas.gr προσπαθούμε να βοηθήσουμε τον καθένα να αναδείξει τα όμορφα χαρακτηριστικά του, και να αγαπήσει όσα ίσως δεν του αρέσουν πολύ επάνω του. Πιστεύουμε πως κάθε ρούχο μπορεί να υποστηριχθεί τέλεια από οποιονδήποτε, αρκεί να το πιστεύει και να το αγαπάει! Εσείς αγαπητή Ζαχαρούλα, αν θα επιθυμούσατε φορώντας αυτό το φόρεμα να τονιστεί και η περιφέρεια σας, τότε θα μπορούσατε να το συνδυάσετε με ένα μακρύ πανωφόρι που θα έχει ζώνη ψηλά στη μέση! Ή ακόμη και μία μακρυά εσάρπα παρόμοιου χρώματος ριγμένη απαλά στους ώμους! Είμαστε στη διάθεση σας για οποιαδήποτε βοήθεια μπορούμε να προσφέρουμε! Σας ευχαριστούμε θερμά για το σχόλιο!