//

4 Βασικά πατρόν για ελαστικά υφάσματα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Καλώς ήρθατε στον oδηγό μας για “βασικά πατρόν για ελαστικά υφάσματα”. 

Έχετε πιθανότατα διαπιστώσει ότι τα παραδοσιακά πατρόν ραπτικής δεν λειτουργούν αποτελεσματικά όταν χρησιμοποιούνται επάνω σε ελαστικά υφάσματα.

Πιθανότατα να έχετε καταστρέψει μερικά επάνω στην προσπάθεια αυτήν.

Η ιδιαιτερότητα αυτών των υφασμάτων απαιτεί έναν διαφορετικό χειρισμό, καθώς η ελαστικότητά τους επηρεάζει την εφαρμογή και την αισθητική του τελικού προϊόντος.

Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε πώς μπορείτε να τροποποιήσετε τα βασικά σας πατρόν, για κανονικά υφάσματα, για να ταιριάξουν απόλυτα στα ελαστικά υφάσματα που χρησιμοποιείτε.

Βασικά πατρόν για ελαστικά υφάσματα
Ανώνυμο σχέδιο 2024 04 15T125045.095

Στην περίπτωση των ελαστικών υφασμάτων, οι συνήθεις προσθήκες περιθωρίων που εφαρμόζονται σε πατρόν για τα κανονικά υφάσματα δεν είναι απαραίτητες.

Η ευελιξία αυτών των υλικών αναπληρώνει την ανάγκη για επιπλέον περιθώριο.

Απαραίτητες προσαρμογές περιλαμβάνουν τη μείωση της διάστασης του πατρόν, είτε στο φάρδος είτε στο μήκος, καθώς και την τροποποίηση ή την εξάλειψη των πενσών, που γίνονται περιττές.

Παρ’ όλα αυτά, μικρές πένσες μπορεί να είναι απαραίτητες σε υφάσματα με περιορισμένη ελαστικότητα.

Κάθε δημιουργός θα πρέπει να διαθέτει μια συλλογή από πατρόν ειδικά σχεδιασμένα για ελαστικά υφάσματα.

Η αναγκαία προσαρμογή των διαστάσεων των πατρόν εξαρτάται από το πόσο ελαστικό είναι το υλικό.

Οι αναφερόμενες συντελεστές στα παραδείγματα που ακολουθούν προτείνουν μια μείωση στις διαστάσεις του πατρόν που είναι κατάλληλες για υφάσματα με μέση ελαστικότητα.

Αυτοί οι συντελεστές πρέπει να διπλασιαστούν για πολύ ελαστικά υφάσματα.

Επίσης, είναι σημαντικό να ληφθεί υπόψιν πόσο σφιχτό θα πρέπει να είναι το ρούχο για να εφαρμόζει σωστά.

Η μόνη αξιόπιστη μέθοδος για να βεβαιωθείτε για την κατάλληλη εφαρμογή του υφάσματος είναι να δημιουργήσετε ένα προσχέδιο του ρούχου με ένα φθηνότερο υλικό.

Τα παρακάτω πατρόν είναι μετατροπές των βασικών σχεδίων για συμβατικά υφάσματα, όπως φούστα, μπλούζα, μανίκι και παντελόνι.

Αυτά τα πατρόν συνιστούν την αρχική βάση για τη δημιουργία κάθε είδους ελαστικού ενδύματος.

Μόλις προσαρμόσετε αυτά τα βασικά πατρόν για να τα κάνετε πιο στενά, θα είναι έτοιμα για χρήση με ελαστικά υφάσματα με την ίδια ευκολία που θα χρησιμοποιούσατε ένα παραδοσιακό ύφασμα.

Βασικά πατρόν για ελαστικά υφάσματα - Φούστα

Για να γίνει πιο εύκολη η διαδικασία, θα χρησιμοποιήσουμε το βασικό πατρόν για φούστα της ιστοσελίδας μας. Σε αυτό το πατρόν χρησιμοποιούμε το μέγεθος  46 από τα Ελληνικά βιοτεχνικά πρότυπα.

(Οι μετρήσεις είναι σε εκατοστά. Μετατρέψτε τα εκατοστά σε ίντσες εδώ.)

 • Περιφέρεια Μέσης  (72 εκ.)
 • Περιφέρεια γοφών  (100 εκ.)
 • Απόσταση μέσης – γοφών (20 εκ.)

Αυτό που θα χρησιμοποιήσουμε ως μέτρηση είναι τα περιθώρια που έχουμε αφήσει στην περιφέρεια σε εκείνο το παράδειγμα, που είναι:

100/4= 25, 25+1= 26 εκ που αντιστοιχεί στο 1/4 της φούστας.

Δηλαδή το περιθώριο που αφήσαμε στους γοφούς είναι ίσο με 4 εκατοστά. Τώρα θα διαιρέσουμε δια του 4 και θα στενέψουμε το πατρόν μας κατά 1 εκατοστό όταν πρόκειται να δουλέψουμε σε μέτρια ελαστικά υφάσματα.

Δείτε στο σχέδιο για να το αναλύσουμε:

Αρχικό σχέδιο

Αρχικά σχεδιάστε το βασικό πατρόν για φούστα όπως το ξέρετε, με αχνές γραμμές της μέσης και των πενσών.

Όπως είπαμε και πριν τα περιθώρια που είχαμε αφήσει στην περιφέρεια ήταν 4 εκατοστά και σύμφωνα με τον κανόνα θα πρέπει να τα διαιρέσουμε δια του τέσσερα που μας δίνει 1 εκατοστό.

 • Σχεδιάστε παράλληλες γραμμές ξεκινώντας από την εξωτερική γραμμή της πένσας και με απόσταση ενός εκατοστού. 
 • Μετρήστε την υπόλοιπη πένσα και μεταφέρετε τη διάσταση στην πλαϊνή ραφή. Όπως φαίνεται στο σχέδιο.
 • Τώρα θα πρέπει να αντιγράψετε και στην πίσω πλαϊνή ραφή, διατηρώντας έτσι την ισορροπία.
 • Αφαιρέστε τις παράλληλες λωρίδες, διπλώνοντας το χαρτί ή κόβοντας κατά μήκος και ενώνοντας ξανά.
 • Θα παρατηρήσετε πως ένα μέρος της πίσω πένσας, ίσως εξακολουθεί να υπάρχει. Στην τελική σχεδίαση του πατρόν θα πρέπει να το μεταφέρετε σε άλλο σημείο της φούστας ή να το ενσωματώσετε σε μία ραφή, ανάλογα με το σχέδιο. 
 • Σχεδιάστε ξανά την μέση, ώστε να ταιριάξει με τις πλαϊνές ραφές. Κατεβάστε 0,5 εκατοστά στα κέντρα για να σχηματίσετε ωραία καμπύλη μέσης.

Βασικά πατρόν για ελαστικά υφάσματα - Μπούστο

βασικά πατρόν για ελαστικά υφάσματα - μπλούζα
Workout Top Realistic

Σχεδιάστε το περίγραμμα του πατρόν για κορσάζ, μέχρι τη γραμμή της μέσης, περιλαμβάνοντας την γραμμή του στήθους, όλες τις πένσες με απαλές γραμμές και τα σημεία όπου συναντάται η μασχάλη.

Αρχίστε από το μπροστινό μέρος του πατρόν, το οποίο απαιτεί πιο πολλές προσαρμογές λόγω της περιοχής του στήθους, σε σύγκριση με το πίσω μέρος.

 • Ξεκινάμε μεταφέροντας την πένσα του στήθους στην πλαϊνή. Για να το πετύχουμε αυτό κατεβαίνουμε από την αρχική μασχάλη 7 εκατοστά και ενώνουμε με την γραμμή στήθους (μήκος πένσας).
 • Διπλώνουμε την πένσα του στήθους και κόβουμε στη γραμμή στήθους που δημιουργήσαμε  πριν. 

Το πατρόν σας τώρα πρέπει να δείχνει όπως στη φωτογραφία παρακάτω.

βασικά πατρόν για ελαστικά υφάσματα - μπλούζα
 • Σχεδιάζουμε τώρα μία παράλληλη γραμμή με τη γραμμή του στήθους, ξεκινώντας από ένα σημείο του κέντρου της πένσας που δημιουργήσαμε στην πλαϊνή ραφή.

Όπως στην εικόνα παρακάτω.

βασικά πατρόν για ελαστικά υφάσματα - μπλούζα
 • Αφαιρέστε αυτήν τη λωρίδα διπλώνοντας ή κόβοντας. Κάνοντας αυτό, η λαιμόκοψη θα κατέβει στο κέντρο εμπρός. Το υπόλοιπο της μισής πένσας θα ενταχθεί στην πίσω πλαϊνή ραφή, στο επίπεδο του στήθους.

Πίσω μέρος μπούστου

Τοποθετήστε το εμπρός και το πίσω πατρόν παράλληλα στο τραπέζι και δημιουργήστε μερικά σημεία ένωσης, όπως φαίνεται στη φωτογραφία.

βασικά πατρόν για ελαστικά υφάσματα - μπλούζα

Το μπροστινό και το πίσω τμήμα του μπούστου θα υποστούν τις ίδιες τροποποιήσεις τώρα.

Για να στενέψει ολόκληρο: σημειώστε 0,5 cm στους ώμους (εμπρός και πίσω κομμάτι), 2 cm κατά μήκος της γραμμής του στήθους και συνδέστε τα μέχρι τη μέση και στη συνέχεια διπλώστε το χαρτί.

Η πένσα στον ώμο πίσω μπορεί να αφαιρεθεί. Για το στένεμα της λαιμόκοψης και της μασχάλης, επισημάνετε 0,3 cm στο λαιμό και 0,5 cm στη μασχάλη, ενώστε τα σημεία και διπλώστε.

Στενέψτε και τις πλαϊνές ραφές (εμπρός και πίσω), κατά 0,5 εκατοστά.

Δείτε παρακάτω ολοκληρωμένο το πατρόν.

Αρχικό σχέδιο 4

Βασικά πατρόν για ελαστικά υφάσματα - Μανίκι

Σχεδιάστε το πατρόν για μανίκι από τα βασικά πατρόν.

Προσαρμόστε την κεφαλή του μανικιού κόβοντας οριζόντια μία λωρίδα πλάτους 0,5 εκατοστών, ώστε να ταιριάζει απόλυτα με την αναμορφωμένη μασχάλη. Η αφαίρεση αυτή πρέπει να γίνει στο ίδιο ύψος, όπως με τις αλλαγές που έγιναν στη μασχάλη.

Στενέψτε κατά 0,5 εκατοστά και τις ραφές ξεκινώντας από τον καρπό και σβήνοντας καθώς ανεβαίνετε. 

Για τα μανίκια που είναι μονοκόμματα με το μπούστο, δεν απαιτείται επιπλέον πλάτος στην κεφαλή τους. Αφαιρέστε μία λωρίδα πλάτους 1 εκατοστό κάθετα από το κέντρο του μανικιού και επανασχεδιάστε την κεντρική γραμμή.

Αρχικό σχέδιο 1

Βασικά πατρόν για ελαστικά υφάσματα - Παντελόνι

Σχεδιάστε το βασικό πατρόν για παντελόνι, για κανονικά υφάσματα, συμπεριλαμβάνοντας τις γραμμές για την περιφέρεια, τον καβάλο, τα γόνατα, καθώς και την κεντρική γραμμή που δείχνει το ίσιο του υφάσματος και τις πένσες στη μέση με αχνές γραμμές.

Σχεδιάστε δύο παράλληλες γραμμές με απόσταση 1 εκατοστού στο ίσιο του υφάσματος. 0.5 εκατοστά αριστερά και 0,5 εκατοστά δεξιά της γραμμής.

Στο πίσω κομμάτι, μεταφέρετε την πένσα της μέσης στην πλαϊνή ραφή.

Η απόσταση από τη μέση έως τον καβάλο θα πρέπει να μειωθεί για να επιτευχθεί πιο σφιχτή εφαρμογή, ιδιαίτερα όταν χρησιμοποιείτε υλικό με διδιάστατη ελαστικότητα. Σχεδιάστε και αφαιρέστε μία οριζόντια λωρίδα πλάτους 1,5 εκατοστών παράλληλα στο ύψος της περιφέρειας.

Επίσης, μπορείτε να μειώσετε το πλάτος στο μπατζάκι για να εξασφαλίσετε καλύτερη προσαρμογή στον καβάλο και στους μηρούς. Αφαιρέστε μια οριζόντια λωρίδα, παράλληλη με την εσωτερική ραφή από το μπατζάκι, πλάτους περίπου 1 εκατοστό.

Για να ολοκληρώσετε το επανασχεδιασμένο πατρόν του παντελονιού, σχηματίστε ξανά τις γραμμές στη μέση και διαμορφώστε εκ νέου τις καμπύλες στον καβάλο.

Βασικά πατρόν για ελαστικά υφάσματα - παντελόνι

Με την ολοκλήρωση αυτού του άρθρου, ελπίζουμε να έχετε κατανοήσει τις βασικές αρχές και τις απαραίτητες προσαρμογές που απαιτούνται για τη δημιουργία των βασικών πατρόν σχεδιασμένων για ελαστικά υφάσματα.

H διαφορετική ελαστικότητα των υφασμάτων προκαλούν μοναδικές προκλήσεις, αλλά με τις κατάλληλες τροποποιήσεις μπορείτε να εξασφαλίσετε ότι τα ρούχα σας θα έχουν την τέλεια εφαρμογή και λειτουργικότητα.

Η εφαρμογή των μεθόδων που συζητήσαμε θα βελτιώσει την άνεση και την αισθητική των δημιουργιών σας.

Με αυτές τις γνώσεις, είστε έτοιμοι να προχωρήσετε και να δημιουργήσετε εντυπωσιακά ελαστικά ενδύματα.

 
 

Νέα Πλατφόρμα Αγγελιών Εργασίας στον Χώρο της Μόδας Εγκαινιάζεται

Πρόσκληση σε σχεδιαστές, marketers, merchandisers, και οποιονδήποτε παθιασμένο με τη μόδα, να καταχωρίσει τη δωρεάν αγγελία του. Είτε ψάχνει για εργασία , είτε προσφέρει εργασία η νέα μας πλατφόρμα θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες καριέρας.

Fashion Design Market

Ανοίξτε κατάστημα στο sxediomodas.gr

Υπηρεσία καταχώρησης προϊόντων

φούστες

29/04/2024

θέλω να φτιάξω φούστα και παρεό από ένα παλιό φόρεμα που έχω και δεν ήξερα πώς! ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!!!!

Avatar for Δήμητρα
Δήμητρα

Πολύ λεπτομερές άρθρο

18/04/2024

Μπράβο παιδιά, συνεχίστε την καλή δουλειά!

Avatar for Fashion Ads
Fashion Ads

μπούστο

29/03/2024

το άρθρο με το μπούστο ήταν ακριβώς αυτό που χρειαζόμουν!

Avatar for νεφέλη Σπ
νεφέλη Σπ

nice article

14/03/2024

nice article really usefull thanks a lot

Avatar for joe th.
joe th.

Main Menu