//
ΠΑΤΡΟΝ ΡΑΠΤΙΚΗΣ - ΤΙ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΙ;

Δεν χρειάζεσαι πολλά και εξειδικευμένα εργαλεία για να ξεκινήσεις, ωστόσο μερικά είναι απαραίτητα και μερικά απλά θα κάνουν τη ζωή σου ευκολότερη. Δεν πρόκειται να σου κοστίσουν ακριβά. Τα περισσότερα από αυτά θα τα βρεις στο βιβλιοπωλείο της γειτονιάς σου και μερικά άλλα θα πρέπει να τα αναζητήσεις σε εξειδικευμένα καταστήματα. Αλλά πλέον υπάρχει, ευτυχώς, το διαδίκτυο όπου φέρνει όλα αυτά τα καταστήματα στην πόρτα μας.

Ας ξεκινήσουμε !

Χαρτί: Το χαρτί για τον σχεδιασμό των πατρόν ραπτικής, μπορεί να είναι ένα απλό καφέ χαρτί (ταχυδρομικό) ή ακόμα καλύτερα ριζόχαρτο που είναι και λευκό και μπορείς να διακρίνεις καλύτερα τις γραμμές σου. Τώρα αν θέλεις να αποτυπώσεις το σχέδιό σου, για να το χρησιμοποιήσεις ξανά και ξανά, τότε θα χρειαστείς ένα χαρτόνι ώστε να αντέχει την χρήση.

Βαμβακερό πανί: Ύφασμα σε διαφορετικά πάχη που χρησιμεύει για την πρόβα του ελέγχου εφαρμογής του σχεδίου. Εάν δεν είμαστε σίγουροι για την κατασκευή του πατρόν ραπτικής που ολοκληρώσαμε, τότε καλό θα ήταν να το κόψουμε πρώτα σε ένα δοκιμαστικό ύφασμα παρά να καταστρέψουμε το κανονικό μας ύφασμα σε ένα αποτυχημένο σχέδιο πατρόν.

Μολύβι: Ναι, το μολύβι είναι προφανές όπως το χαρτί. Και θα χρειαστείς πολλά μολύβια. Οι μύτες B, 2B, HB δουλεύουν καλύτερα. Είναι αρκετά σκληρές ώστε να βλέπεις τις γραμμές σου και σβήνουν καλύτερα κρατώντας το χαρτί καθαρό. Γιατί θα σβήσεις πολλές φορές !

Γόμα: Λευκή και αρκετά μαλακή ώστε να σβήνει εύκολα, χωρίς να θρυμματίζεται.

Σελοτέιπ: Θα χρειαστείτε πολύ σελοτέιπ. Μην αγοράσετε το φθηνό. Θα σας γλιτώσει από πολύ χρόνο και κόπο. Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από ένα σελοτέιπ που κόβεται συνέχεια και ψάχνεις να βρεις την άκρη του όλη την ώρα. Επίσης καλό θα ήταν να διαλέξετε την ματ υφή. Το γυαλιστερό σε κάνει να χάνεις τις κόντρες σου και τις γραμμές σου.

Μεζούρα: Η μεζούρα είναι απαραίτητη για τις μετρήσεις επάνω στο σώμα είτε το δικό σου είτε κάποιου άλλου. Επίσης βοηθάει και στις μετρήσεις επάνω στο ίδιο το πατρόν ραπτικής.

Χάρακας: Δεν θα μπορέσεις να αρχίσεις να σχεδιάζεις χωρίς να έχεις έναν χάρακα τουλάχιστον 60 εκ. Μπορείς να βρεις στην αγορά και χάρακα του ενός μέτρου.

Καμπυλόριγα: Μία καμπυλόριγα θα σας βοηθήσει να κάνετε ομαλές καμπύλες στους γοφούς, στα ντεκολτέ και στις μασχάλες. Θα μπορούσατε ακόμα και να μετρήσετε τις καμπύλες αυτές με ένα πιο εύκολο τρόπο.

Ορθογώνιο τρίγωνο: Από πλαστικό με μία πλευρά τουλάχιστον 45 εκ.

Ψαλίδια: Θα χρειαστείτε διαφορετικό ψαλίδι για το χαρτί και διαφορετικό για τα υφάσματα. Προσοχή, μην χρησιμοποιήσετε ποτέ το ψαλίδι που κόβετε τα υφάσματα ώστε να κόψετε χαρτί. Θα το καταστρέψετε. Είναι διαφορετικά τα ψαλίδια χαρτιού με τα ψαλίδια υφασμάτων.

Καρφίτσες: Για τη σύνδεση των πατρόν ραπτικής με τα υφάσματα.

Κιμωλίες ραπτικής: Για να σημειώνετε τις κόντρες σας, στα υφάσματα.

Φιγούρες για σκίτσα: Το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνετε είναι να σχεδιάσετε ένα σκίτσο για το πως θέλετε να είναι το καινούριο σας στιλ. Ένα βιβλίο με φιγούρες θα σας βοηθήσει να δημιουργήσετε εικόνες επαγγελματικής εμφάνισης και να διατηρήσετε τη σωστή αναλογία. Κάτι που είναι πολύ πιο δύσκολο από ότι νομίζετε, εάν δεν είστε φυσικός καλλιτέχνης.

Ωστόσο εάν δεν θέλεις να χάνεις χρόνο για τον σχεδιασμό της φιγούρας για τα συνολάκια σου, μπορείς να εκτυπώσεις έτοιμες φιγούρες δωρεάν εδώ ή μπορείς να αγοράσεις ένα μπλοκ σχεδίου με φιγούρες σε διάφορες πόζες για να σχεδιάσεις μία ολοκληρωμένη σειρά μόδας για σένα ή για τα μοντέλα σου !

Αυτά επαρκούν για να ξεκινήσετε. Υπάρχουν πάρα πολλά διαφορετικά εργαλεία στην αγορά για την κατασκευή των πατρόν ραπτικής. Στην πορεία θα τ’ ανακαλύψετε όλα.

Fashion Sketchbook A4

ΜΠΛΟΚ ΜΕ ΦΙΓΟΥΡΕΣ Α4

Fashion sketchbooks

ΜΠΛΟΚ ΜΕ ΦΙΓΟΥΡΕΣ Α3

Κατηγορίες

Γυναικεία Πατρόν
Ανδρικά Πατρόν
υφάσματα για νυφικά
Νυφικά
Βασικά Πατρόν
Μπλοκ Σχεδίασης
Υλικά Σχεδίασης
Βιβλία
Πατρόν Κοσμημάτων