//

Σωματότυπος – 5 τύποι και πως ντύνονται

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Ποιος είναι ο δικός μου σωματότυπος και πως να ντυθώ;

Σωματότυπος - body shapes

Η επιλογή των σωστών ρούχων μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά στο πώς φαίνεστε και αισθάνεστε.

Ένας βασικός παράγοντας που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν επιλέγετε ρούχα είναι το σχήμα του σώματός σας.

Όλοι διαθέτουμε διαφορετικά σχήματα και μεγέθη και η κατανόηση των μοναδικών αναλογιών σας μπορεί να σας βοηθήσει να επισημάνετε τα καλύτερα χαρακτηριστικά σας και να υποβαθμίσετε περιοχές για τις οποίες μπορεί να μην αισθάνεστε τόσο σίγουροι.

Μαθαίνοντας ποια στυλ, κοψίματα και υφάσματα κολακεύουν το σχήμα του σώματός σας, μπορείτε να δημιουργήσετε μια ντουλάπα που σας κάνει να φαίνεστε και να αισθάνεστε καλύτερα.

Σε αυτό το άρθρο, θα εξερευνήσουμε τους διαφορετικούς σωματότυπους και θα δώσουμε συμβουλές για το πώς να επιλέξετε ρούχα που τονίζουν τις φυσικές σας καμπύλες και σας κάνουν να νιώθετε αυτοπεποίθηση και στυλ.

Σχέδιο χωρίς τίτλο 2023 04 20T111046.268

Πριν όμως ξεκινήσουμε πατήστε στην επικεφαλίδα για να βρείτε ποιος είναι ο δικός σας σωματότυπος σύμφωνα με αυτήν την πρωτοποριακή αριθμομηχανή που ανακαλύψαμε για εσάς!!!

Η αριθμομηχανή σχήματος σώματος για γυναίκες αλλά και άνδρες, είναι το πιο γρήγορο εργαλείο μέσω του οποίου μπορείτε να προσδιορίσετε ποιος είναι ο δικός σας σωματότυπος στο διαδίκτυο.

Σας βοηθά να μάθετε την κατηγορία σώματος με μεγαλύτερη ακρίβεια από το να κάνετε μια τυχαία εκτίμηση.

 Επιπλέον, εάν ενδιαφέρεστε για τη βιομηχανία της μόδας, τότε να έχετε κατά νου ότι αυτή η αριθμομηχανή θα σας παρέχει καθημερινά την ηλεκτρονική δυνατότητα εύρεσης σωματότυπου για κάθε πελάτη σας!

Σωματότυπος Αχλάδι (Pear/Triangle/Spoon)

Σχέδιο χωρίς τίτλο 2023 04 20T112643.249
σωματότυπος αχλάδι - pear shape body shapes

Ο όρος “σωματότυπος αχλάδι” χρησιμοποιείται για να περιγράψει έναν σωματότυπο όπου μια γυναίκα μεταφέρει περισσότερο βάρος στο κάτω μέρος του σώματός της, ιδιαίτερα στους γοφούς, τους μηρούς και τους γλουτούς. Οι γυναίκες με σώμα σε σχήμα αχλαδιού έχουν συνήθως μικρότερο μπούστο και στενότερους ώμους ανάλογα με τους γοφούς τους.

Μερικά κοινά χαρακτηριστικά του σωματότυπου σε σχήμα αχλαδιού περιλαμβάνουν:

 • Μια στενή γραμμή μέσης
 • Μεγαλύτεροι γοφοί και μηροί
 • Στρογγυλεμένοι, πιο γεμάτοι γλουτοί
 • Μικρότερο μπούστο και στενότεροι ώμοι

Οι γυναίκες με σωματότυπο σε σχήμα αχλαδιού μπορεί να θεωρήσουν πιο δύσκολο να βρουν ρούχα που ταιριάζουν καλά και κολακεύουν τη σιλουέτα τους.

Για να εξισορροπήσουν τις αναλογίες τους, μπορεί να θέλουν να επιλέξουν ρούχα που τονίζουν το πάνω μέρος του σώματός τους, όπως μπλούζες με λαιμόκοψη σε σχήμα V, στυλ έξω από τους ώμους και statement κολιέ. Στράπλες και οριζόντια λαιμόκοψη, ρίγες σίγουρα!

Οι φούστες και τα φορέματα σε γραμμή Α μπορούν επίσης να είναι κολακευτικά για τις γυναίκες σε σχήμα αχλαδιού, καθώς αναδεικνύουν τη γραμμή της μέσης και καλύπτουν κολακευτικά τους γοφούς, δημιουργώντας μια πιο ισορροπημένη σιλουέτα.

Διαλέξτε σκούρα χρώματα για το κάτω μέρος του σώματος, ώστε να φαίνεται λεπτότερο.

Φορέματα σε γραμμή empire, ώστε το ύφασμα να πέφτει και να καλύπτει τους γοφούς.

Παντελόνια σε φαρδιά γραμμή ή σε ίσια γραμμή, φλατ στην κοιλιά, χωρίς πιέτες ή πλαϊνές τσέπες.

ΜΗΝ επιλέγετε ρούχα κομμένα λοξά, στενά παντελόνια, κολάν ή στενές και κοντές φούστες.

Προτεινόμενα υφάσματα:

 1. Ελαστικό τζιν (denim)
 2. Βαμβακερό μέτριο ελαστικό Jersey
 3. Πλεκτό ύφασμα πόντε ρόμα
 4. Διάφορα βαμβακερά ελαφριά υφάσματα
 5. Μετάξι

Αγορίστικος σωματότυπος (Straight/Rectangle/Banana)

αγορίστικος σωματότυπος - boy shape body shapes

Ο όρος «αγορίστικο σώμα» ή «ίσιος σωματότυπος» χρησιμοποιείται για να περιγράψει ένα σχήμα σώματος όπου το σώμα μιας γυναίκας φαίνεται πιο ορθογώνιο, με μικρή διαφορά στο μέγεθος μεταξύ του μπούστου, της μέσης και των γοφών.

Οι γυναίκες με σωματότυπο σε σχήμα αγοριού έχουν συχνά αθλητική ή λεπτή διάπλαση, με στενούς γοφούς και μικρό μπούστο.

Μερικά κοινά χαρακτηριστικά του αγορίστικου σώματος περιλαμβάνουν:

 • Μια ίσια, ορθογώνια σιλουέτα με ελάχιστες καμπύλες
 • Μικρή διαφορά μεγέθους μεταξύ του μπούστου, της μέσης και των γοφών
 • Στενοί ώμοι και γοφοί
 • Μικρό μπούστο

 

Οι γυναίκες με αγορίστικο σώμα μπορεί να θέλουν να επιλέξουν ρούχα που δημιουργούν την ψευδαίσθηση των καμπυλών και προσθέτουν κάποια διάσταση στο σκελετό τους.

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί επιλέγοντας ρούχα που τονίζουν τη μέση, όπως ζώνες ή ψηλόμεσα παντελόνια και φούστες.

Μπλούζες και φορέματα με σούρες, ντραπέ ή άλλες λεπτομέρειες στο μπούστο ή τη μέση μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη δημιουργία καμπυλών.

Χαρακτηριστικά που προσθέτουν όγκο, όπως βολάν, κεντήματα, πιέτες ή πιο χοντρά πλεκτά, μπορούν επίσης να είναι κολακευτικά για τον σωματότυπο σε σχήμα αγοριού.

Χαμηλοκάβαλα τζιν προσθέτουν καμπύλες στους γοφούς !!!

Σωματότυπος κλεψύδρα (Hourglass)

σωματότυπος κλεψύδρα - hourglass body shapes

Ο όρος «κλεψύδρα» χρησιμοποιείται για να περιγράψει έναν σωματότυπο όπου το σώμα της γυναίκας είναι ισορροπημένο και ανάλογο, με στενή μέση και καμπυλωτούς γοφούς και μπούστο.

Οι γυναίκες με σωματότυπο κλεψύδρα έχουν συνήθως μια λεπτή μέση και μια καμπυλωτή, θηλυκή σιλουέτα.

Μερικά κοινά χαρακτηριστικά του σωματότυπου της κλεψύδρας περιλαμβάνουν:

 • Στενή γραμμή μέσης
 • Καμπυλωτοί γοφοί και γλουτοί
 • Γεμάτο, στρογγυλεμένο μπούστο
 • Ανάλογοι ώμοι και γοφοί

 

Οι γυναίκες με σωματότυπο κλεψύδρα μπορεί να βρουν ευκολότερα ρούχα που να τους ταιριάζουν και να κολακεύουν τη σιλουέτα τους.

Τα ρούχα που τονίζουν τη μέση και τις καμπύλες μπορεί να είναι ιδιαίτερα κολακευτικά, όπως φορέματα ή μπλούζες με ζώνη, ψηλόμεσα παντελόνια ή φούστες και ρούχα που αγκαλιάζουν τις καμπύλες του σώματος.

Παντελόνια σε ίσια γραμμή, φορέματα κομμένα λοξά, τετράγωνη λαιμόκοψη. τοπ που στενεύουν στη μέση.

Οι επιλογές υφασμάτων μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με την περίσταση, αλλά ελαστικά υφάσματα που εφαρμόζουν καλά, όπως πλεκτό ζέρσεϊ ή μετάξι, μπορεί να είναι ιδιαίτερα κολακευτικά.

Είναι σημαντικό να επιλέγετε ρούχα που εφαρμόζουν καλά και είναι ανάλογα με το σώμα, αποφεύγοντας ρούχα που είναι πολύ φαρδιά ή πολύ στενά.

Ένα καλά τοποθετημένο σουτιέν μπορεί επίσης να είναι απαραίτητο για τη στήριξη και την ενίσχυση του μπούστου.

Δίνοντας έμφαση στη μέση και τις καμπύλες, οι γυναίκες με σωματότυπο κλεψύδρα μπορούν να δημιουργήσουν μια ισορροπημένη, θηλυκή σιλουέτα.

Σωματότυπος μήλο (Apple/Round body)

Σχέδιο χωρίς τίτλο 2023 04 20T131412.160

Ο όρος “μήλο” ή “στρογγυλός” σωματότυπος χρησιμοποιείται για να περιγράψει ένα σχήμα σώματος όπου μια γυναίκα φέρει περισσότερο βάρος στο πάνω μέρος του σώματος, ιδιαίτερα στη μέση και στο μεσαίο τμήμα.

Οι γυναίκες με σώμα σε σχήμα μήλου έχουν συνήθως μεγαλύτερο μπούστο και φαρδύτερους ώμους ανάλογα με τους γοφούς τους και μπορεί να έχουν λιγότερο καθορισμένη μέση.

Μερικά κοινά χαρακτηριστικά του σωματότυπου σε σχήμα μήλου περιλαμβάνουν:

 • Μεγαλύτερο μπούστο και φαρδύτερους ώμους
 • Ένα πιο στρογγυλό, πιο γεμάτο μεσαίο τμήμα με μικρή ευκρίνεια στη μέση
 • Πιο στενοί γοφοί και μηροί
 • Λεπτά πόδια και χέρια

 

Οι γυναίκες με σωματότυπο σε σχήμα μήλου μπορεί να θέλουν να επιλέξουν ρούχα που βοηθούν στην εξισορρόπηση των αναλογιών τους και δημιουργούν την ψευδαίσθηση μιας πιο καθορισμένης γραμμής μέσης.

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί επιλέγοντας ρούχα με λεπτομέρειες ή τόνους στους γοφούς ή στο κάτω μέρος του σώματος, όπως φούστες σε γραμμή Α, παντελόνια με φαρδιά μπατζάκια ή φαρδιά παντελόνια στο σύνολο.

Λεπτομέρειες όπως κέντημα στη λαιμόκοψη, αξεσουάρ στο λαιμό, τραβάνε την προσοχή στο πρόσωπο και όχι στο σώμα.

Μανίκια 3/4 ή t-shirts, κάθετες ρίγες που επιμηκύνουν το σώμα, μακριά παλτά και σακάκια που στενεύουν ελαφρά στη μέση.

Μπλούζες και φορέματα σε γραμμή αμπίρ (empire) ή λαιμόκοψη σε σχήμα V μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη δημιουργία της ψευδαίσθησης μιας πιο μακριάς, πιο ισορροπημένης σιλουέτας.

ΜΗΝ επιλέγετε χοντρά παππούτσια, πιέτες και σούρες, ποτέ εμπριμέ, παντελόνια με λεπτομέρειες, όπως πλαϊνές τσέπες ή πιέτες (τραβάνε την προσοχή στην κοιλιά).

Οτιδήποτε σε ύφασμα που γυαλίζει προσθέτει όγκο.

Οι επιλογές υφασμάτων για σώματα σε σχήμα μήλου μπορεί να ποικίλλουν, αλλά είναι σημαντικό να επιλέγετε υφάσματα που εφαρμόζουν καλά και δεν προσθέτουν όγκο στο μεσαίο τμήμα.

Τα μαλακά, ελαφριά υφάσματα όπως το μετάξι ή τα ελαφριά βαμβακερά μπορούν να είναι μια καλή επιλογή, ενώ τα βαρύτερα υφάσματα ή τα σκληρά υλικά μπορούν να δημιουργήσουν μια μη κολακευτική σιλουέτα.

Είναι σημαντικό να επιλέγετε ρούχα που εφαρμόζουν καλά και δεν προσθέτουν όγκο στο μεσαίο τμήμα, καθώς αυτό μπορεί να τονίσει περαιτέρω τη στρογγυλότητα του σώματος.

Επιλέγοντας ρούχα που δημιουργούν την ψευδαίσθηση μιας καθορισμένης μέσης και εξισορροπούν τις αναλογίες του σώματος, οι γυναίκες με σώμα σε σχήμα μήλου μπορούν να κολακεύσουν τη σιλουέτα τους και να δημιουργήσουν μια πιο ισορροπημένη σιλουέτα.

Σωματότυπος Ανεστραμμένο Τρίγωνο (Inverted Triangle/Lollipop)

Σχέδιο χωρίς τίτλο 2023 04 20T133356.574

Ο όρος «ανεστραμμένο τρίγωνο» ή «γλειφιτζούρι» χρησιμοποιείται για να περιγράψει ένα σχήμα σώματος όπου το πάνω μέρος του σώματος μιας γυναίκας είναι πιο φαρδύ και πιο ανάλογο από το κάτω μέρος του σώματός της.

Οι γυναίκες με σωματότυπο ανεστραμμένου τριγώνου έχουν συνήθως φαρδιούς ώμους και μεγαλύτερο μπούστο ανάλογα με τη μέση και τους γοφούς τους.

Μερικά κοινά χαρακτηριστικά του σωματότυπου ανεστραμμένου τριγώνου περιλαμβάνουν:

 • Φαρδιοί ώμοι και στήθος
 • Ένα μεγαλύτερο μπούστο
 • Μια καθορισμένη γραμμή μέσης
 • Στενοί γοφοί και μικρότεροι γλουτοί

 

Οι γυναίκες με σωματότυπο ανεστραμμένου τριγώνου μπορεί να θέλουν να επιλέξουν ρούχα που εξισορροπούν τις αναλογίες τους και δημιουργούν την ψευδαίσθηση ενός πιο γεμάτου κάτω σώματος.

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί επιλέγοντας ρούχα με λεπτομέρειες που τονίζουν τους γοφούς και το κάτω μέρος του σώματος, όπως παντελόνια, φούστες σε γραμμή Α ή φορέματα ομπέλα.

Μπλούζες και φορέματα με οριζόντια λαιμόκοψη μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη δημιουργία της ψευδαίσθησης μιας πιο μακριάς, πιο ισορροπημένης σιλουέτας.

Τα υφάσματα που εφαρμόζουν καλά και δεν προσθέτουν όγκο στο πάνω μέρος του σώματος μπορεί να είναι ιδιαίτερα κολακευτικά για γυναίκες με σωματότυπο ανεστραμμένου τριγώνου.

Τα μαλακά, ελαφριά υφάσματα όπως το μετάξι ή τα βαμβακερά μπορούν να είναι μια καλή επιλογή.

Είναι σημαντικό να επιλέγετε ρούχα που εφαρμόζουν καλά και δεν προσθέτουν όγκο στο πάνω μέρος του σώματος, καθώς αυτό μπορεί να τονίσει περαιτέρω τη φαρδύτητα των ώμων και του στήθους.

Επιλέγοντας ρούχα που δημιουργούν την ψευδαίσθηση ενός πιο γεμάτου κάτω σώματος και εξισορροπούν τις αναλογίες του σώματος, οι γυναίκες με σωματότυπο ανεστραμμένου τριγώνου μπορούν να κολακεύσουν τη σιλουέτα τους και να δημιουργήσουν μια πιο ισορροπημένη σιλουέτα.

Βρείτε το μέγεθός σας σε οποιαδήποτε χώρα βρίσκεστε

Συμπερασματικά, υπάρχουν αρκετοί διαφορετικοί σωματότυποι για τις γυναίκες, ο καθένας με τα δικά του μοναδικά χαρακτηριστικά και ενδύματα.

Είτε έχετε σώμα σε σχήμα αχλαδιού με καμπυλωτούς γοφούς και μηρούς, είτε φιγούρα κλεψύδρας με καθορισμένη μέση, υπάρχουν στυλ ρούχων και υφάσματα που μπορούν να κολακεύουν τη σιλουέτα σας και να σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε μια πιο ισορροπημένη εμφάνιση.

Επιλέγοντας ρούχα που εφαρμόζουν καλά, τονίζουν τα καλύτερα χαρακτηριστικά σας και εξισορροπούν τις αναλογίες σας, μπορείτε να αισθάνεστε σίγουροι και άνετοι με το look σας.

sindiasmos

28/03/2024

eimai sindiasmos somatotipon alla ta kataferno mia xara diavazontas tetoia teleia keimenakia, thanks

Avatar for emmanuela
emmanuela

fresh pear!

13/11/2023

i m a juicy fresh pear! what clothes should i prefer or avoid? could you help me please?

Avatar for violet Rose
violet Rose

δυνατα σημεια

10/11/2023

Άσχετα με το σωματότυπο του καθενός υπάρχουν χιλιάδες τρόποι να αναδείξεις τα ΄΄δυνατά σου΄΄ σημεία! Τέτοιες συμβουλές θέλουμε! 😉

Avatar for ελενη
ελενη

συχνά

06/10/2023

Αχ να ανεβάζετε πιο συχνά τέτοια κειμενάκια! Τα λατρεύω!

Avatar for Μαρία Στ.
Μαρία Στ.

γαμπες

04/09/2023

Εμένα νομίζω το αδύναμο σημείο μου είναι οι γάμπες μου, προτιμάω τις ανοικτές χαμηλά παντελόνες ή τα παντελόνια καμπάνα. Καμιά άλλη ιδέα? Πραγματικά τη χρειάζομαι!!

Avatar for εγω ειμαι
εγω ειμαι

Response from Sxedio Modas

Θα μπορούσατε να φοράτε το χειμώνα ψηλές μπότες, το καλοκαίρι μακρυές φούστες ή αν φοράτε κολλητό παντελόνι μπορείτε να το συνδυάσετε με φαρδυά μπλούζα. Ευχαριστούμε για το σχόλιο σας!

Προϊόντα & Συνεργάτες

STRAIGHT POSE FASHION SKETCHBOOK A3
banner ad fabrics
etelestia banner ad
walking poses fashion sketchbook
male fashion sketchbook a3
Χρωμοσελίδες - fashion coloring pages
My fashion models sketchbook a3
Fashion Sketchbook A4
Oxygen Pelatologio Banner Ad