//
1 Πατρόν για φούστα

Βασικό πατρόν για φούστα

sewing pattern for skirt

Εδώ θα δούμε πως φτιάχνουμε τη βάση από όπου ξεκινάνε όλα τα σχέδια για φούστα. Παράδειγμα με το νούμερο 46 από τα Ελληνικά βιοτεχνικά πρότυπα.

(Οι μετρήσεις είναι σε εκατοστά. Μετατρέψτε τα εκατοστά σε ίντσες εδώ.)

Μετρήσεις που χρειάζονται:

 • Περιφέρεια Μέσης  (72 εκ.)
 • Περιφέρεια γοφών  (100 εκ.)
 • Απόσταση μέσης – γοφών (20 εκ.)

Η εφαρμογή της φούστας γίνεται καλύτερη εάν μεταφέρουμε την πλαϊνή ραφή 1 εκατοστό προς τα πίσω σε κάθε πλευρά. Το σχέδιο αυτό, βασίζεται σε αυτόν τον κανόνα.

πατρόν για φούστα
πατρόν για φούστα - base for skirt
πατρόν για φούστα

Οδηγίες:

 

Α. Μπροστά

 • 2-1-5: Ξεκίνα σχεδιάζοντας μία ορθή γωνία προς τα αριστερά.

 • 1-2: Ισοδυναμεί με το 1/4 της περιφέρειας της μέσης + 2εκ. (για την αντιστάθμιση της πένσας), + 1 εκ. για την μεταφορά της πλαϊνής ραφής προς τα πίσω. Δηλαδή 72/4= 18, 18+2+1= 21 εκ.

 • 1-3: Κατέβα 20 εκ. για την περιφέρεια των γοφών. Σύμφωνα με τα συνήθη πρότυπα, η απόσταση αυτή είναι 20 εκατοστά. Αλλά όπως είπαμε, κάθε γυναίκα είναι μοναδική. Εσείς μετρήστε το σώμα σας όπως περιγράφουμε εδώ.

 • 3-4: Ισοδυναμεί με το 1/4 της περιφέρειας των γοφών +1 εκ. για την μεταφορά της πλαϊνής ραφής προς τα πίσω. Δηλαδή 100/4= 25, 25+1= 26 εκ.

 • 1/5: Είναι το μήκος της φούστας. Μία φούστα μέχρι το γόνατο είναι συνήθως 60 εκ.

 • 5-6: Αυτό είναι το πλάτος του κάτω μέρους της φούστας, το οποίο είναι το ίδιο με το πλάτος των γοφών και ίσο με 26 εκ. Στο σημείο 6, ανέβα 1 εκ. στην πλαϊνή. Αυτό θα δώσει μία ωραία καμπύλη στον ποδόγυρο.

Πως σχεδιάζουμε την πένσα στην μέση:

Βρες το κέντρο των σημείων 1-2 (10,5 εκ.). Στο σημείο αυτό δώσε από 1 εκ. δεξιά και αριστερά (αφού η πένσα μας είναι 2 εκ.) και το βάθος της θα είναι 8 εκ.

Από το σημείο 2 ανέβα 1 εκ. και σχημάτισε μία νέα καμπύλη μέχρι την αρχή της πένσας. Με αυτό τον τρόπο έχουμε καλύτερη εφαρμογή στην μέση.

 

Β. Πίσω

Το σχέδιο του πίσω πατρόν είναι σχεδόν ίδιο με το μπροστά. Το μόνο που αλλάζει είναι οι μετρήσεις.

 • 1-2: Ισοδυναμεί με το 1/4 της περιφέρειας της μέσης +3 εκ. για την κατασκευή της πένσας -1 για την πλαϊνή. Δηλαδή 72/4= 18, 18+3-1= 20 εκ.

 • 2-4: Κατέβα 20 εκ. για την περιφέρεια των γοφών.

 • 3-4: Ισοδυναμεί με το 1/4 της περιφέρειας των γοφών -1 για την πλαϊνή. Δηλαδή 100/4= 25, 25-1= 24 εκ.

 • 2-6: Είναι το μήκος της φούστας.

 • 6-5: Είναι το πλάτος του ποδόγυρου, το οποίο είναι το ίδιο με το πλάτος των γοφών και ίσο με 24 εκ. Όπως στο εμπρός έτσι και στο πίσω ανεβαίνουμε από την πλαϊνή 1 εκ. Αυτό δίνει μία ωραία καμπύλη στον ποδόγυρο.

Πως σχεδιάζουμε την πένσα στο πίσω μέρος της φούστας:

Ο σχεδιασμός της πένσας στο πίσω μέρος της φούστας, γίνεται με παρόμοιο τρόπο του εμπρός. Οι διαφορές είναι στο πλάτος της πένσας που είναι 3 εκ. και στο βάθος της που φτάνει τα 12 εκ., για να εφαρμόζει καλύτερα στο σώμα.

Στο σημείο 2 ανέβα 1 εκ. όπως έκανες και στο εμπρός.

 

Ζώνη

Είναι ένα ορθογώνιο, που η οριζόντια πλευρά του είναι ίση με την περιφέρεια της μέσης +3 εκ. που χρειάζονται για το κούμπωμα πίσω. Το ύψος επειδή θα διπλωθεί στα δύο είναι 8 εκ. (αν υποθέσουμε πως η ζώνη μας θα είναι 4 εκ.). Αν το ύφασμα το απαιτεί, κόβουμε την ζώνη μας στις πλαϊνές και έχουμε 3 κομμάτια. Όλο το εμπρός και τα δύο πίσω.

 

πατρόν για φούστα

(Οι μετρήσεις είναι σε εκατοστά. Μετατρέψτε τα εκατοστά σε ίντσες εδώ.)

Pencil Line 2
Pencil Line 1
πατρόν για φούστα
Επιπλέον πληροφορίες !
 1. Τώρα που τελειώσαμε το σχέδιο της ίσιας φούστας μας μπορούμε να το μετατρέψουμε, σε γραμμή Α ή γραμμή pencil, πολύ εύκολα και γρήγορα. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να βγούμε 5 εκατοστά στον ποδόγυρο για την γραμμή Α ή να μπούμε αντιστοίχως  3 εκατοστά για την pencil, στο σημείο 6. Εμπρός και πίσω φυσικά.
 2. Δεν υπάρχει ραφή στο κέντρο εμπρός. Αυτό σημαίνει είτε ότι κόβουμε με διπλωμένο το ύφασμα στο κέντρο είτε ότι διπλώνουμε το χαρτί μας στην γραμμή του κέντρου και αντιγράφουμε ώστε να έχουμε ολόκληρο το εμπρός.
 3. Συνήθως το φερμουάρ το βάζουμε στο κέντρο πίσω της φούστας που υπάρχει και ραφή. Αυτό σημαίνει πως αν έχουμε να τοποθετήσουμε ένα φερμουάρ 18 εκατοστών, θα πρέπει να το δείξουμε πάνω στο πατρόν με τις λεγόμενες κόντρες. Δηλαδή σημειώνουμε την θέση του φερμουάρ. Βάζουμε κόντρες παντού επάνω στο πατρόν. Στους γοφούς, στα βάθη και στις άκρες της πένσας, στο στρίφωμα. Γενικά όπου χρειάζεται ώστε να βοηθηθεί αυτός που θα το ράψει. Ακόμα κι αν θα το ράψετε μόνες σας, θα δείτε πως οι κόντρες είναι αναγκαίες.
 4. Δεν ξεχνάμε ποτέ τα περιθώρια των ραφών. Συνήθως είναι 1 εκ. σε όλες τις γραμμές μας και 2 – 4 εκατοστά στο στρίφωμα.

Αφού τελειώσετε με όλα τα στάδια σχεδιασμού και είστε σίγουροι πως είναι όλα σωστά κόψτε το βασικό πατρόν για φούστα και είστε έτοιμοι !

 

sewing patterns pants

ΒΑΣΙΚΟ ΠΑΤΡΟΝ ΓΙΑ ΠΑΝΤΕΛΟΝΙ

Δες εδώ πως φτιάχνεται η βάση παντελονιού. Από εδώ ξεκινάνε όλα τα σχέδια για παντελόνι
TOOLS FOR SEWING PATTERNS

ΕΡΓΑΛΕΙΑ & ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Δες εδώ τι εργαλεία χρειάζεσαι για να ξεκινήσεις. Απαραίτητος εξοπλισμός του μοντελίστ.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  Instagram will load in the frontend.
  ΈΤΟΙΜΑ ΠΑΤΡΟΝ ΡΑΠΤΙΚΗΣ

  You cannot copy content of this page

  Γίνετε μέλος και αποκτήστε πρόσβαση σε όλα τα πατρόν ραπτικής δωρεάν!!!

  Επίσης έκπτωση 10% σε όλα τα προϊόντα του καταστήματός μας.