//
πατρόν για φούστα - sewing pattern for skirt
πατρόν για φούστα - sewing pattern for skirt

Το να ράψετε τη δική σας φούστα μπορεί να είναι ένα διασκεδαστικό και ικανοποιητικό έργο, είτε είστε αρχάριοι είτε έμπειροι στο ράψιμο.

Μια καλά σχεδιασμένη φούστα μπορεί να είναι μια ευχάριστη προσθήκη στην γκαρνταρόμπα σας, κατάλληλη για το δικό σας σωματότυπο και στυλ.

Αν και υπάρχουν πολλές διαφορετικές φούστες που μπορείτε να ράψετε, ξεκινώντας με ένα βασικό πατρόν για φούστα ,είναι ένας καλός τρόπος για να μάθετε τις βασικές αρχές της κατασκευής και της προσαρμογής του πατρόν στα δικά σας μέτρα.

Σε αυτό το άρθρο, θα σας καθοδηγήσουμε στη διαδικασία σχεδίασης του βασικού πατρόν για φούστα, η οποία μπορεί να προσαρμοστεί στα μέτρα και τις προτιμήσεις σας.

Με λίγα εργαλεία, υλικά και τεχνικές, σύντομα θα έχετε μια μοναδική και κομψή φούστα για την οποία μπορείτε να είστε περήφανες.

Βασικό πατρόν για φούστα - Μετρήσεις

Παράδειγμα με το νούμερο 46 από τα Ελληνικά βιοτεχνικά πρότυπα.

(Οι μετρήσεις είναι σε εκατοστά. Μετατρέψτε τα εκατοστά σε ίντσες εδώ.)

 • Περιφέρεια Μέσης  (72 εκ.)
 • Περιφέρεια γοφών  (100 εκ.)
 • Απόσταση μέσης – γοφών (20 εκ.)

Η εφαρμογή της φούστας γίνεται καλύτερη εάν μεταφέρουμε την πλαϊνή ραφή 1 εκατοστό προς τα πίσω σε κάθε πλευρά. Το σχέδιο αυτό, βασίζεται σε αυτόν τον κανόνα.

πατρόν για φούστα - base for skirt

Βασικό πατρόν για φούστα – εμπρός κομμάτι

 

 • 2-1-5: Ξεκίνα σχεδιάζοντας μία ορθή γωνία προς τα αριστερά.
 • 1-2: Ισοδυναμεί με το 1/4 της περιφέρειας της μέσης + 2εκ. (για την αντιστάθμιση της πένσας), + 1 εκ. για την μεταφορά της πλαϊνής ραφής προς τα πίσω. Δηλαδή 72/4= 18, 18+2+1= 21 εκ.
 • 1-3: Κατέβα 20 εκ. για την περιφέρεια των γοφών. Σύμφωνα με τα συνήθη πρότυπα, η απόσταση αυτή είναι 20 εκατοστά. Αλλά όπως είπαμε, κάθε γυναίκα είναι μοναδική. Εσείς μετρήστε το σώμα σας όπως περιγράφουμε εδώ.
 • 3-4: Ισοδυναμεί με το 1/4 της περιφέρειας των γοφών +1 εκ. για την μεταφορά της πλαϊνής ραφής προς τα πίσω. Δηλαδή 100/4= 25, 25+1= 26 εκ.
 • 1/5: Είναι το μήκος της φούστας. Μία φούστα μέχρι το γόνατο είναι συνήθως 60 εκ.
 • 5-6: Αυτό είναι το πλάτος του κάτω μέρους της φούστας, το οποίο είναι το ίδιο με το πλάτος των γοφών και ίσο με 26 εκ. Στο σημείο 6, ανέβα 1 εκ. στην πλαϊνή. Αυτό θα δώσει μία ωραία καμπύλη στον ποδόγυρο.

 

Πως σχεδιάζουμε την πένσα στην μέση:

 

Βρες το κέντρο των σημείων 1-2 (10,5 εκ.). Στο σημείο αυτό δώσε από 1 εκ. δεξιά και αριστερά (αφού η πένσα μας είναι 2 εκ.) και το βάθος της θα είναι 8 εκ.

Από το σημείο 2 ανέβα 1 εκ. και σχημάτισε μία νέα καμπύλη μέχρι την αρχή της πένσας. Με αυτό τον τρόπο έχουμε καλύτερη εφαρμογή στην μέση.

 

Βασικό πατρόν για φούστα - πίσω κομμάτι

 

Το σχέδιο του πίσω πατρόν είναι σχεδόν ίδιο με το μπροστά. Το μόνο που αλλάζει είναι οι μετρήσεις.

 • 1-2: Ισοδυναμεί με το 1/4 της περιφέρειας της μέσης +3 εκ. για την κατασκευή της πένσας -1 για την πλαϊνή. Δηλαδή 72/4= 18, 18+3-1= 20 εκ.
 • 2-4: Κατέβα 20 εκ. για την περιφέρεια των γοφών.
 • 3-4: Ισοδυναμεί με το 1/4 της περιφέρειας των γοφών -1 για την πλαϊνή. Δηλαδή 100/4= 25, 25-1= 24 εκ.
 • 2-6: Είναι το μήκος της φούστας.
 • 6-5: Είναι το πλάτος του ποδόγυρου, το οποίο είναι το ίδιο με το πλάτος των γοφών και ίσο με 24 εκ. Όπως στο εμπρός έτσι και στο πίσω ανεβαίνουμε από την πλαϊνή 1 εκ. Αυτό δίνει μία ωραία καμπύλη στον ποδόγυρο.

 

Πως σχεδιάζουμε την πένσα στο πίσω μέρος της φούστας:

 

Ο σχεδιασμός της πένσας στο πίσω μέρος της φούστας, γίνεται με παρόμοιο τρόπο του εμπρός. Οι διαφορές είναι στο πλάτος της πένσας που είναι 3 εκ. και στο βάθος της που φτάνει τα 12 εκ., για να εφαρμόζει καλύτερα στο σώμα.

Στο σημείο 2 ανέβα 1 εκ. όπως έκανες και στο εμπρός.

Ζωνάκι

Είναι ένα ορθογώνιο, που η οριζόντια πλευρά του είναι ίση με την περιφέρεια της μέσης +3 εκ. που χρειάζονται για το κούμπωμα πίσω. Το ύψος επειδή θα διπλωθεί στα δύο είναι 8 εκ. (αν υποθέσουμε πως η ζώνη μας θα είναι 4 εκ.). Αν το ύφασμα το απαιτεί, κόβουμε την ζώνη μας στις πλαϊνές και έχουμε 3 κομμάτια. Όλο το εμπρός και τα δύο πίσω.

 

(Οι μετρήσεις είναι σε εκατοστά. Μετατρέψτε τα εκατοστά σε ίντσες εδώ.)

Pencil Line 2
Pencil Line 1
πατρόν για φούστα

Επιπλέον πληροφορίες!

 

 1. Τώρα που τελειώσαμε το σχέδιο της ίσιας φούστας μας μπορούμε να το μετατρέψουμε, σε γραμμή Α ή γραμμή pencil, πολύ εύκολα και γρήγορα. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να βγούμε 5 εκατοστά στον ποδόγυρο για την γραμμή Α ή να μπούμε αντιστοίχως  3 εκατοστά για την pencil, στο σημείο 6. Εμπρός και πίσω φυσικά.
 2. Δεν υπάρχει ραφή στο κέντρο εμπρός. Αυτό σημαίνει είτε ότι κόβουμε με διπλωμένο το ύφασμα στο κέντρο είτε ότι διπλώνουμε το χαρτί μας στην γραμμή του κέντρου και αντιγράφουμε ώστε να έχουμε ολόκληρο το εμπρός.
 3. Συνήθως το φερμουάρ το βάζουμε στο κέντρο πίσω της φούστας που υπάρχει και ραφή. Αυτό σημαίνει πως αν έχουμε να τοποθετήσουμε ένα φερμουάρ 18 εκατοστών, θα πρέπει να το δείξουμε πάνω στο πατρόν με τις λεγόμενες κόντρες. Δηλαδή σημειώνουμε την θέση του φερμουάρ. Βάζουμε κόντρες παντού επάνω στο πατρόν. Στους γοφούς, στα βάθη και στις άκρες της πένσας, στο στρίφωμα. Γενικά όπου χρειάζεται ώστε να βοηθηθεί αυτός που θα το ράψει. Ακόμα κι αν θα το ράψετε μόνες σας, θα δείτε πως οι κόντρες είναι αναγκαίες.
 4. Δεν ξεχνάμε ποτέ τα περιθώρια των ραφών. Συνήθως είναι 1 εκ. σε όλες τις γραμμές μας και 2 – 4 εκατοστά στο στρίφωμα.

Αφού τελειώσετε με όλα τα στάδια σχεδιασμού και είστε σίγουροι πως είναι όλα σωστά κόψτε το βασικό πατρόν για φούστα και είστε έτοιμοι !

Συγχαρητήρια, ολοκληρώσατε το βασικό σας πατρόν ραπτικής για φούστα!

Ακολουθώντας αυτά τα βήματα, έχετε μάθει πώς να δημιουργείτε ένα προσαρμοσμένο πατρόν στα δικά σας μέτρα. 

Με αυτή τη γνώση, μπορείτε να εξερευνήσετε διάφορες παραλλαγές και υφάσματα για να δημιουργήσετε φούστες που ταιριάζουν στο γούστο και το στυλ σας.

Το να ράψετε τα δικά σας ρούχα μπορεί επίσης να είναι μια βιώσιμη και ηθική επιλογή, καθώς μειώνει τη σπατάλη και προωθεί την αυτοέκφραση.

Είτε είστε χομπίστας είτε επαγγελματίας, η τέχνη της ραπτικής προσφέρει ατελείωτες δυνατότητες για δημιουργικότητα και μάθηση.

Ελπίζουμε ότι αυτό το άρθρο σας ενέπνευσε να δοκιμάσετε περισσότερα έργα ραπτικής και να ανακαλύψετε τη χαρά της χειροποίητης μόδας.

Καλό ράψιμο!

start

Rated 4,0 out of 5
27/12/2023

great to start if you re amateur in sewing

Avatar for kleo
kleo

well done!

Rated 4,0 out of 5
14/11/2023

great job on your blogs! your website gathers everything a begginer needs! i can see you also started a marketplace that we can find our supplies! wowww good luckkk!

Avatar for tommy Jr.
tommy Jr.

Response from Sxedio Modas

Wow, thank you so much for your wishes and your review as well. We wish you good luck on your fashion journey!

Πολύ εύκολο να ακολουθήσω το σχέδιο

Rated 5,0 out of 5
09/11/2023

Θα ήταν ωραία αν μπορούσα να κατεβάσω τις οδηγίες όπως κάνετε και με άλλα σχέδια που έχω πετύχει!!!!

Avatar for Παϊσία
Παϊσία

to prwto moy

Rated 3,0 out of 5
10/08/2023

8a einai to prwto moy, eyxy8eite m kali tyxi!

Avatar for marw
marw

Response from Sxedio Modas

Καλή επιτυχία !

Καταπληκτικό περιεχόμενο

Rated 5,0 out of 5
28/04/2023

Μπράβο σας, τα λέτε πολύ ωραία όλα εδώ. Η ιστοσελίδα αυτή διαφέρει μακράν από οποιαδήποτε άλλη σχετική. Και τα πατρόν σας είναι εξαιρετικά.

Avatar for Γιάννης
Γιάννης

Νέα Πλατφόρμα Αγγελιών Εργασίας στον Χώρο της Μόδας Εγκαινιάζεται

Πρόσκληση σε σχεδιαστές, marketers, merchandisers, και οποιονδήποτε παθιασμένο με τη μόδα, να καταχωρίσει τη δωρεάν αγγελία του. Είτε ψάχνει για εργασία , είτε προσφέρει εργασία η νέα μας πλατφόρμα θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες καριέρας.

Fashion Design Market

Ανοίξτε κατάστημα στο sxediomodas.gr

Υπηρεσία καταχώρησης προϊόντων

Main Menu