Πως να φτιάξεις φιγούρες μόδας από το 0

φιγούρες μόδας
photo by canva.com

Για να έχετε μία ζωγραφική απεικόνιση των ιδεών σας, πριν τις υλοποιήσετε, θα χρειαστείτε μία φιγούρα που θα τις αναδεικνύει. Η φιγούρα προσπαθεί να εξυπηρετήσει την καλύτερη απόδοση στην σχεδίαση ανάλογα με τις ανάγκες και τις τάσεις. Ωστόσο εδώ θα μάθεις μία κλασσική απεικόνισή της.

Ως μέτρο θα πάρουμε το μέγεθος του κεφαλιού. Σ’ ένα απλό σχέδιο, υπολογίζουμε το ύψος του σώματος από το σαγόνι και κάτω να είναι ίσο με επτά ύψη κεφαλιού. Σ’ ένα πιο ελεύθερο σχέδιο το υπολογίζουμε να είναι ίσο με εννέα ύψη κεφαλιού.

Θα χρειαστείτε ένα μπλοκ σχεδίου 30 x 40 εκατοστά.

  • Πρώτα θα σχεδιάσουμε το κεφάλι. Φτιάξε ένα ορθογώνιο παραλληλόγραμμο. Για ένα τέλειο σχήμα κεφαλιού υπολογίζουμε η οριζόντια διάστασή του να είναι τα 2/3 της κάθετης. Οπότε αν έχουμε 4 εκ. κάθετη, τότε θα έχουμε 2,7 εκ. οριζόντια.
φιγούρας

Αποτυπώστε το κεφάλι με τη μορφή ενός αυγού με την οξεία πλευρά του προς τα κάτω.

  • Σχεδιάστε το υπόλοιπο σώμα όπως φαίνεται παρακάτω.
  • Οι ώμοι είναι το 1/3 της απόστασης από το 2 στο 3.
  • Η άνω περιφέρεια είναι το 1/6 της απόστασης από το 4 στο 5.
  • Το γόνατο είναι το 1/3 της απόστασης από το 7 στο 8.
  • Οι αστράγαλοι είναι το 1/3 της απόστασης από το 9 στο 10.

Οι 3 πιο δημοφιλείς φιγούρες μόδας και οι αναλογίες τους.

Οι φιγούρες μόδας που χρησιμοποιεί ο κάθε σχεδιαστής μπορούν να έχουν οποιεσδήποτε αναλογίες και οποιοδήποτε μέγεθος είναι κατάλληλο για αυτόν. Στην πραγματικότητα με την φαντασία μπορούμε να δημιουργούμε φιγούρες όχι και τόσο ακριβείς και αναλογικές, αλλά θα πρέπει να μοιάζουν όσο το δυνατόν περισσότερο στο ανθρώπινο σώμα. Μερικοί σχεδιαστές υπερβάλλουν με το μέγεθος του κεφαλιού, άλλοι πάλι δημιουργούν πολύ αδυνατισμένα σώματα. Οτιδήποτε είναι κατάλληλο για τον καθένα.

Συνήθως οι φιγούρες όμως, είναι παρόμοιες με το ανθρώπινο σώμα γιατί στους περισσότερους αρέσει να παρουσιάζουν τα σχέδια και τις εικόνες τους σε μορφές που μοιάζουν με πραγματικά πρόσωπα. Γιατί θέλουν οι άνθρωποι που τα βλέπουν να αισθάνονται συσχετισμένοι και να προσελκύονται από τις ζωγραφικές απεικονίσεις.

Οπότε οι 3 πιο δημοφιλής φιγούρες είναι οι εξής:

  • τα 8 κεφάλια
  • τα 9 κεφάλια και
  • τα 10 κεφάλια

Το ύψος ενός ρεαλιστικού ανθρώπινου σώματος, από το κεφάλι έως τα δάχτυλα των ποδιών είναι περίπου οχτώ φορές το ύψος του κεφαλιού. Για τη μόδα όμως το σώμα τεντώνεται και επιμηκύνεται σε εννέα ύψη κεφαλιού ή ακόμα και σε δέκα. Πάντα όμως από την μέση και κάτω ώστε η φιγούρα μας να έχει πολύ ψηλά πόδια. Αυτό αυτόματα την κάνει κομψότερη.

Αν τώρα δεν θέλετε να μπείτε σε αυτήν την διαδικασία, υπάρχουν έτοιμες εκτυπώσεις με φιγούρες μόδας εδώ ή μπορείτε να διαλέξετε ένα από τα βιβλία σκίτσων εδώ.

 

 

You cannot copy content of this page