//

5 μεγάλες κατηγορίες ρούχων.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

κατηγορίες ρούχων

Σήμερα θα μάθουμε για τις 5 κατηγορίες ρούχων που δημιουργήθηκαν χιλιάδες χρόνια πριν αλλά χρησιμοποιούνται ακόμα και σήμερα από τη βιομηχανία της μόδας.

Τα ρούχα εμφανίζονται σε μία εκπληκτική σειρά από παραλλαγές και συνδυασμούς που κυμαίνονται από μεσοφόρια σε πανωφόρια, από tops σε κάτω από τη μέση, άνετα αλλά και κομψά. Σε διαφορετικά σημεία της ιστορίας όμως τα ρούχα, με διαφορετικές κοπές, σιλουέτες, χρώματα και υφάσματα, εμφανίζονταν σε διάφορα μέρη του κόσμου σε διαφορετικούς συνδυασμούς.

Κάποιες ενδυμασίες ήταν αναπόσπαστα μέρη στην πολιτική ζωή, ενώ κάποιες άλλες σχεδιάστηκαν για να ανταποκρίνονται λειτουργικά στις απαιτήσεις που δημιούργησαν οι διαδοχικοί πολέμοι ανά τον κόσμο. Μόνο με τον καιρό τα στοιχεία του ενός είδους ρουχισμού διαπερνάται στο άλλο.

Πάνω σε χιλιάδες χρόνια ιστορίας της μόδας όλα τα ρούχα μπορούν να ταξινομηθούν σε 5 μεγάλες κατηγορίες ρούχων.
Σχέδιο χωρίς τίτλο 6

Draped costume: Προέρχεται από το περιτύλιγμα του υφάσματος γύρω από το σώμα, όπως το αιγυπτιακό σέντι, ο ελληνικός χιτώνας ή το παρεό της Ταϊτής.

Σχέδιο χωρίς τίτλο 3

Slip – on costume: Δηλαδή ρούχα που φοριούνται από το κεφάλι, όπως η ρωμαϊκή paenula, η μεσαιωνική huque ή το νοτιοαμερικανικό poncho.

Closed stiched costume: Δηλαδή κλειστό με ραφές ύφασμα γύρω από το σώμα και με τρύπα στο μπράτσο για την επικόλληση των μανικιών. Αυτή ήταν η εξέλιξη του ελληνικού χιτώνα, του ρωμαϊκού χιτώνα και του μεσαιωνικού chemise.

Σχέδιο χωρίς τίτλο 7

Open stiched costume: Δηλαδή με ανοιχτές ραφές που φοριέται επάνω από άλλα ρούχα. Το γνωστό πανοφώρι, όπως το ασιατικό καφτάνι ή το ευρωπαϊκό παλτό.

Sheath costume: Δηλαδή ενδυμασία προσαρμοσμένη στο ανθρώπινο σώμα. Αργότερα από αυτήν την κατηγορία θα έρθουν τα παντελόνια.

Τα ρούχα που τυλίγονται γύρω από το σώμα ήταν ο απλούστερος τρόπος ενδυμασίας. Όλοι μπορούσαν να πάρουν ένα υλικό, ευέλικτο, που θα μπορούσανε να το χρησιμοποιήσουνε ώστε να τυλίξουν το σώμα τους και να δημιουργήσουν το ρούχο τους. Δεν είναι τυχαίο που η κατηγορία “draped costume” προηγούνταν των υπολοίπων.

Ελληνικές ενδυμασίες

Σχέδιο χωρίς τίτλο 2

Οι αρχαίες ελληνικές φορεσιές δένονταν γύρω από το σώμα με έναν παραδοσιακό τρόπο. Οι χιτώνες χαρακτηρίζονταν από υφάσματα μεγάλου όγκου, όπου ήταν ορθογώνια, οβάλ ή ημισέληνο. Ήταν διπλωμένα δημιουργώντας πτυχές, καρφωμένα ή με ιμάντες τυλιγμένα γύρω από το σώμα με διαφορετικούς τρόπους. Αυτό το στιλ διασφάλιζε πως δεν θα γινόταν καμία σπατάλη με το ύφασμα, αφού χρησιμοποιούνταν ολόκληρο !

Παρά τις επιρροές που υπήρχαν από άλλες χώρες τα ελληνικά κοστούμια δεν υποβλήθηκαν σε καμία αλλαγή.

Τα κλασσικά ελληνικά κοστούμια βασίστηκαν σε δύο αρχές:

  • Η πρώτη ήταν πως ένα ορθογώνιο κομμάτι ύφασμα (unisex), θα ήταν η βάση για οποιαδήποτε μορφή. Είτε πρόκειται για χιτώνα, είτε για μανδύα.
  • Το δεύτερο ήταν πως αυτό το ύφασμα θα ήταν πάντα τυλιγμένο γύρω από το σώμα σύμφωνα κάτω από καθορισμένα πρότυπα και όχι κομμένο σε σχήματα.

Η ενδυμασία για τους άντρες

Το βασικό κοστούμι ήταν ο χιτώνας, ένα ορθογώνιο ύφασμα συνήθως από μαλλί. Αυτός μπορούσε να στερεωθεί στον αριστερό ώμο αφήνοντας το δεξί χέρι ελεύθερο ή και από τους δύο. Μπορούσε να φοριέται με μία ή δύο ζώνες στην μέση. Χωρίς ζώνη χρησιμοποιούνταν ως νυχτερινό ένδυμα. Όταν το μακραίνανε γινότανε τελετουργική ή εορταστική φορεσιά. Θα μπορούσε να τυλιχθεί και γύρω από το σώμα όπως το ινδικό σάλι.

Ένα άλλο ανδρικό ένδυμα ήταν ο μανδύας (himation). Ήταν ένα μεγάλο ενιαίο κομμάτι ύφασμα, τυλιγμένο γύρω από το σώμα χωρίς σταθερές συνδέσεις. Αυτός ο μανδύας είχε τρία στιλ !

  • Μπορούσε να φορεθεί μόνος του καλύπτοντας το δεξί χέρι, τον ώμο και το άνω στήθος.
  • Θα μπορούσε επίσης να φορεθεί μέχρι το πηγούνι καλύπτοντας τα χέρια και το κεφάλι.
  • Θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και ως κουβέρτα για την νύχτα ! ! !

Η ενδυμασία για τις γυναίκες

Όλες οι γυναίκες φορούσανε το πέπλο. Όπου ήταν στην ουσία ένα ορθογώνιο σάλι ανοιχτό από τις πλευρές και έκλεινε με μία καρφίτσα στον ώμο. Αυτό το ανοιχτό πέπλο συνήθως δεν είχε ζώνη στη μέση. Οι ελληνικές γυναίκες φορούσανε και το κλειστό πέπλο ράβοντας τα δύο άκρα του υφάσματος μαζί.

Μπορεί να νομίζεις πως δεν χρειάζεται να τα μάθεις όλα αυτά και ότι είναι άχρηστες πληροφορίες που σου γεμίζουν το κεφάλι χωρίς λόγο. Έτσι σκεφτόμουνα κι εγώ όταν τα άκουγα από την δασκάλα μου στη σχολή. Πίστεψέ με όμως πως όλες αυτές οι πληροφορίες θα σε βοηθήσουν την στιγμή που θα σηκώσεις το μολύβι να σχεδιάσεις την νέα σου σειρά μόδας.

Χρειάζεσαι έμπνευση, χρειάζεσαι πληροφορίες.

Γιατί δεν ξεκινάς τώρα αμέσως να σχεδιάσεις ένα ρούχο εμπνευσμένο από τους παλιούς χιτώνες;

Βρες δωρεάν έτοιμες φιγούρες μόδας για να ξεκινήσεις εδώ ή αγόρασε ένα μπλοκ σχεδίου με έτοιμες φιγούρες σε διάφορες πόζες εδώ.

Μάθε πως να φτιάχνεις φιγούρες μόδας εδώ.

sxediomodas.com | Fashion Ads | Fashion Jobs

Νέα Πλατφόρμα Αγγελιών Εργασίας στον Χώρο της Μόδας Εγκαινιάζεται

Πρόσκληση σε σχεδιαστές, marketers, merchandisers, και οποιονδήποτε παθιασμένο με τη μόδα, να καταχωρίσει τη δωρεάν αγγελία του. Είτε ψάχνει για εργασία , είτε προσφέρει εργασία η νέα μας πλατφόρμα θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες καριέρας.

Oxygen Pelatologio Banner Ad

Online από κάθε συσκευή

Πάντα online, από κάθε συσκευή χωρίς εγκατάσταση και πολύπλοκες διαδικασίες στην πιο οικονομική τιμή της αγοράς.

etelestia banner ad

Σεμινάρια για το Σχέδιο Μόδας & Πατρόν Ραπτικής. Δείτε όλα τα σεμινάρια στο sxediomodas.com

Fashion Design Market

Ανοίξτε κατάστημα στο sxediomodas.gr

Υπηρεσία καταχώρησης προϊόντων

No Title

10/05/2024

ΤΕΛΕΙΕΣ ΟΙ ΦΙΓΟΥΡΕΣ ΣΑΣ

Avatar for δεσποινα
δεσποινα

adore

10/05/2024

i adore these articles when they are scientifically correct!!!!!!!!!! (greetings from lisbon!!!!!!!!!!)

Avatar for roberta carl
roberta carl

Best materials

10/11/2023

the materials they used makes the result more magneficent to us that we re used to the industrial fashion. pure natural fabrics and paints

Avatar for syllia
syllia

istoriki exelixi

16/06/2023

spoudasa istoria tis texnis kai exw parakolouthisei oli tin istoriki exelixi twn endymatwn twn perissoterwn lawn mesa stoys aiwnes, einai ypervolika endiaferon! mathaineis polla gia tous politismous mesa apo tis paradosiakes foresies tous

Avatar for lewnidas
lewnidas

μοδαααα

07/05/2023

σας εστειλα μολις τωρα μειλ με καποιες αποριες που εχω, το σεπτεμβρη ξεκινησα τις σπουδες μου πανω στο σχεδιο μοδασ και θα ηθελα τη συμβουλη σας!

Avatar for λατρης της μοδας
λατρης της μοδας

Response from Sxedio Modas

Θα το δούμε και θα σας απαντήσουμε το δυνατότερο δυνατόν! Ευχαριστούμε πολύ!

asian

06/09/2021

each asian costume is like a drawing! i adore themmmmm

Avatar for Nick Simon
Nick Simon

Response from Sxedio Modas

Yes, they are all unique and buxom!

ευχαριστουμεε

16/04/2020

ευχαριστουμε για τις φιγουρες! ελπιζω να συνεχισετε να ανεβαζετε τετοιααα!

Avatar for ελενη
ελενη

Response from Sxedio Modas

Παρακαλούμε! Προσπαθούμε να αναπτυσσόμαστε και να σας ευχαριστούμε προσφέροντας σας όλα τα εφόδια για να αναπτύξετε κι εσείς τις δεξιότητες σας!