//
παντελόνια - pants
Βασικό πατρόν για παντελόνι
βασικό πατρόν για παντελόνι

Αν θέλετε να επεκτείνετε τις δεξιότητές σας στο ράψιμο, ο σχεδιασμός ενός πατρόν ραπτικής για βασικό παντελόνι είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να ξεκινήσετε.

Ένα παντελόνι που να σας ταιριάζει είναι ένα βασικό στοιχείο της ντουλάπας. 

Ωστόσο, η επίτευξη καλής εφαρμογής μπορεί να είναι δύσκολη, ειδικά αν εργάζεστε με ένα εμπορικό πατρόν.

Δημιουργώντας το δικό σας βασικό πατρόν για παντελόνι, μπορείτε να προσαρμόσετε την εφαρμογή και το στυλ σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας, με αποτέλεσμα ένα άνετο και κολακευτικό ντύσιμο.

Σε αυτό το άρθρο, θα περάσουμε από τα βήματα που απαιτούνται για να σχεδιάσετε ένα βασικό πατρόν για παντελόνι που θα σας ταιριάξει γάντι.

Μέχρι το τέλος αυτού του άρθρου, θα έχετε τις δεξιότητες και την αυτοπεποίθηση να σχεδιάσετε και να ράψετε το δικό σας τέλειο παντελόνι.

Θα φτιάξουμε το Νο 46 από τα ελληνικά βιοτεχνικά πρότυπα.

(Οι μετρήσεις είναι σε εκατοστά. Μετατρέψτε τα εκατοστά σε ίντσες εδώ.)

Βασικό Πατρόν για Παντελόνι.

Απαραίτητες μετρήσεις:

 • Περιφέρεια μέσης 72 εκ.
 • Περιφέρεια γοφών 100 εκ.
 • Απόσταση μέσης – γοφών 20 εκ.
 • Ύψος καβάλου 25 εκ.
 • Φάρδος καβάλου 5 εκ.
 • Μέση τσάκιση (από το κέντρο εμπρός) 11 εκ.
 • Μάκρος εξωτερικής ραφής 99 εκ.
 • Μάκρος εσωτερικής ραφής 75 εκ.

Βασικό πατρόν για παντελόνι.

Βασικό πατρόν για παντελόνι

(Οι μετρήσεις είναι σε εκατοστά. Μετατρέψτε τα εκατοστά σε ίντσες εδώ.)

βασικό πατρόν για παντελόνι

Οδηγίες:

Βασικό πατρόν για παντελόνι.

Α. Μπροστά 
 • Σχεδίασε ένα ορθογώνιο παραλληλόγραμμο με βάση ίση με το 1/4 της περιφέρειας των γοφών και ύψος την απόσταση από τη μέση μέχρι τον αστράγαλο. Δηλαδή στο παράδειγμά μας θα είναι: Βάση 25 εκ. και ύψος 99 εκ. Ονόμασε τις γωνίες 0, 1, 2, 3. ( Το ορθογ. παραλληλόγραμμο στο σχέδιο φαίνεται με διακεκομμένες γραμμές).
 • Από το σημείο 4 σχημάτισε την γραμμή της μέσης έως το σημείο 5. Η μέση ισούται με: 72/4= 18 εκ.
 • Από το σημείο 1 μέτρα 20 εκ. για την απόσταση μέσης – γοφών. Εκεί τράβηξε μία οριζόντια γραμμή. Την γραμμή των γοφών που είναι ίση με: 100/4= 25, 25-1= 24 εκ. (-1 για την μετατόπιση της πλαϊνής ραφής).
 • Το ύψος του καβάλου είναι η ημι -περιφέρεια των γοφών / 2. Δηλαδή: 50/2= 25 εκ. Μέτρα 25 εκ. από το σημείο 1 και τράβα μία οριζόντια γραμμή ίση με το 1/4 της περιφέρειας γοφών + 5 εκ. που είναι η προεξοχή του καβάλου. Σημείο 6.
 • Η θέση του γονάτου είναι τα εκ. από τους γοφούς και κάτω διά 2 + το 1/10 από αυτό. Δηλαδή αν όλο το μάκρος του παντελονιού είναι 99 εκ. τότε: 99-20= 79, 79/2= 39.5, 39.5/10= 3.95, 39.5+3.95= 43.5 εκ. Μέτρα από τους γοφούς και κάτω 43,5 εκ. για να βρεις τη θέση του γονάτου.
 • Το φάρδος που θα έχει το παντελόνι στο γόνατο το βρίσκουμε ως εξής. 24 εκ. το 1/4 της περιφέρειας των γοφών και για: α) φαρδύ 24/2= 12 β) Κανονικό 24-1= 23, 23/2= 11,5 γ) Στενό 24-2= 22, 22/2= 11 εδώ δείχνουμε ένα στενό παντελόνι οπότε από τη γραμμή της τσάκισης και πάνω στην γραμμή του γονάτου μέτρα 11 εκ. αριστερά και δεξιά. Τα σημεία 7 και 8.
 • Το φάρδος του αστραγάλου είναι το φάρδος του γονάτου -1 εκ. Μέτρα 10 εκ. από την γραμμή της τσάκισης και επάνω στην γραμμή του αστραγάλου αριστερά και δεξιά.
 • Ήρθε η ώρα να σχηματίσουμε το παντελόνι. Από το σημείο 5 και μέχρι την γραμμή του καβάλου φέρε μία κοφτή καμπύλη όπως στο σχέδιο.
 • Από την γραμμή του καβάλου και μέχρι τον αστράγαλο θα πρέπει να σχηματίσεις την πλαϊνή περνώντας από το σημείο 8. Αυτό θα το πετύχεις γυρνώντας με την καμπυλόριγα. Παρατήρησε στο σχέδιο τις καμπύλες.
 • Η γραμμή του καβάλου με το κέντρο εμπρός σχηματίζουν μία ορθή γωνία. Χώρισέ την σε δύο οξείες ανεβαίνοντας 2,5 εκ. Αυτό θα βοηθήσει στον σωστό σχεδιασμό του καβάλου.
 • Ενώστε την μέση με τον καβάλο περνώντας από τους γοφούς και τον καβάλο με τον αστράγαλο. Κι εδώ η καμπυλόριγα είναι η καλύτερή σου φίλη.

Βασικό πατρόν για παντελόνι.

Β. Πίσω

Ο σχεδιασμός του πίσω βασίζεται στο εμπρός σχέδιο. Για αυτόν τον λόγο σχεδιάζεται επάνω στο εμπρός και μετά το αντιγράφουμε. Στο σχέδιο δεξιά φαίνεται όλη η διαδικασία. Με μεγάλες διακεκομμένες γραμμές είναι η ορθογώνια βάση, με μικρές διακεκομμένες γραμμές είναι το εμπρός και αυτό με τις κανονικές γραμμές είναι το πίσω.

 • Πάρε την μέτρηση από το σημείο 0 έως την γραμμή τσάκισης. Διαίρεσε διά του 2 και στο σημείο αυτό ανέβα 2 εκ.
 • Σχημάτισε την γραμμή της μέσης περνώντας από το σημείο 1. Στην μέση πίσω χρειάζεται μία πένσα 2 με 3 εκ., άρα είναι 18+2= 20 εκ.
 • Από το κέντρο εμπρός μέτρα τους γοφούς να είναι 25+1= 26 εκ., όπου 1 εκ αφαιρέσαμε από το εμπρός κομμάτι.
 • Στον καβάλο μέτρα 1 εκ. κάτω και τράβα γραμμή διπλάσια του εμπρός. Δηλαδή 2*5= 10 εκ.
 • Στην οξεία γωνία που δημιουργήσαμε πριν τώρα βγαίνουμε 4 εκ. για να σχηματίσουμε σωστά την καμπύλη του πίσω. Υπάρχουν μερικά βοηθητικά σημεία που δείχνω στο σχέδιο για τον σχηματισμό της καμπύλης. Ένωσε την μέση με τον καβάλο.
 • Από το γόνατο και τον αστράγαλο βγαίνουμε 1 εκ. παραπάνω, αριστερά και δεξιά, από το εμπρός. Ένωσε όλα τα σημεία με την φίλη σου την καμπυλόριγα.
 
βασικό πατρόν για παντελόνι

Το να σχεδιάσετε το δικό σας βασικό πατρόν για παντελόνι μπορεί να φαίνεται σαν μια πρόκληση, αλλά με υπομονή και εξάσκηση, μπορεί να είναι μια ανταποδοτική εμπειρία.

Λαμβάνοντας ακριβείς μετρήσεις, κατανοώντας τις βασικές αρχές του σχεδιασμού του παντελονιού και κάνοντας προσαρμογές ανάλογα με τις ανάγκες, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα παντελόνι που σας ταιριάζει τέλεια και κολακεύει το σώμα σας.

Με το δικό σας πατρόν ραπτικής, θα μπορείτε να δημιουργήσετε παντελόνια σε διάφορα στυλ και υφάσματα που ταιριάζουν στο προσωπικό σας γούστο και στις ανάγκες της γκαρνταρόμπας σας.

Επομένως, μην φοβάστε να κάνετε το βήμα και ξεκινήστε να σχεδιάζετε το δικό σας βασικό πατρόν για παντελόνι σήμερα!

Με λίγη δημιουργικότητα και αποφασιστικότητα, θα εκπλαγείτε με το τι μπορείτε να καταφέρετε.

όχι για κοστούμι!

11/12/2023

προσοχή! το λέω για όποιον δε ξέρει!δεν κάνει για κοστούμι!

Avatar for ζαφειρούλα
ζαφειρούλα

ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΩ

15/11/2023

ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΩ!

Avatar for its me
its me

ευχαριστω

15/11/2023

ευχαριστω πολυ για την αμεση απαντηση !

Avatar for Καίτη Ρήγα
Καίτη Ρήγα

ΤΟ ΙΔΙΟ??

14/11/2023

ΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΚΑΝΩ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΝΔΡΙΚΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΠΑΝΤΕΛΟΝΙ?

Avatar for its me
its me

Response from Sxedio Modas

Γεια σας!! Ευχαριστούμε που μας παρακολουθείτε. Το ανδρικό παντελόνι έχει τις δικές του μετρήσεις και τις δικές του τεχνικές. Θα δημιουργήσουμε σχετικό άρθρο.

παντελονα

14/11/2023

μπορειτε να ανεβασετε και σχεδιο για φαρδυα παντελονα??

Avatar for Καίτη Ρήγα
Καίτη Ρήγα

Response from Sxedio Modas

Γεια σας Καίτη!! Θα το βάλουμε στα πρέπει να . . . Μέχρι τότε μπορείτε να προμηθευτείτε έτοιμο το πατρόν για φαρδιά παντελόνα στο παρακάτω link: http://sxediomodas.gr/wide-leg-pants-patron/ Σας ευχαριστούμε που μας παρακολουθείτε!

great site

10/11/2023

great english translation. well done!

Avatar for SCOTT IRISH
SCOTT IRISH
sxediomodas.com | Fashion Ads | Fashion Jobs

Νέα Πλατφόρμα Αγγελιών Εργασίας στον Χώρο της Μόδας Εγκαινιάζεται

Πρόσκληση σε σχεδιαστές, marketers, merchandisers, και οποιονδήποτε παθιασμένο με τη μόδα, να καταχωρίσει τη δωρεάν αγγελία του. Είτε ψάχνει για εργασία , είτε προσφέρει εργασία η νέα μας πλατφόρμα θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες καριέρας.

Oxygen Pelatologio Banner Ad

Online από κάθε συσκευή

Πάντα online, από κάθε συσκευή χωρίς εγκατάσταση και πολύπλοκες διαδικασίες στην πιο οικονομική τιμή της αγοράς.

etelestia banner ad

Σεμινάρια για το Σχέδιο Μόδας & Πατρόν Ραπτικής. Δείτε όλα τα σεμινάρια στο sxediomodas.com

Fashion Design Market

Ανοίξτε κατάστημα στο sxediomodas.gr

Υπηρεσία καταχώρησης προϊόντων