//

Ραπτομηχανή – 9 σκέψεις πριν αγοράσεις

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Ραπτομηχανή - 9 πράγματα που πρέπει να λάβεις υπόψη πριν επιλέξεις τη δική σου.

Είμαι σίγουρη ότι αν έχεις το παραμικρό πάθος με τη βελόνα και την κλωστή, το ύφασμα και το ψαλίδι, μπήκες στον πειρασμό να αγοράσεις μια ραπτομηχανή, σωστά;

Η αγορά γενικά, ωστόσο, δημιουργεί πάντα κάποιες αμφιβολίες:

θα τη χρησιμοποιήσω; θα τα καταφέρω να ράψω; Θα πάνε χαμένα χρήματά μου;

Αλλά πάνω απ’ όλα η ερώτηση που κάνουν όλοι και που είχα κάνει και στον εαυτό μου πριν από αρκετά χρόνια είναι:

Ποια ραπτομηχανή να αγοράσω;

Με βάση την εμπειρία μου, ανακάλυψα ότι δεν υπάρχει ακριβής απάντηση σε αυτή την ερώτηση. Με άλλα λόγια, δεν υπάρχει ΜΙΑ ραπτομηχανή που να προτείνεται για όλους, γιατί υπάρχουν πολλές μεταβλητές που πρέπει να ληφθούν υπόψη και για κάθε άτομο είναι διαφορετικές:  η χρήση, το κόστος, τύπος, τεχνολογία, μέγεθος κ.λπ.

Υπό το πρίσμα όλων αυτών των σκέψεων και της απλής εμπειρίας μου, προσπάθησα να γράψω μια λίστα με πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε και προσωπικές απόψεις που ελπίζω να σας φανούν χρήσιμες.

1. Εμπιστεύσου τους παλιούς.

Πως έφτασες στο σημείο να θέλεις τη δική σου ραπτομηχανή; Σίγουρα κάποιος σου έμαθε την τέχνη. Αυτόν τον κάποιο πρέπει να ρωτήσεις πρώτα ποια μηχανή σου χρειάζεται. Είναι η θεία σου, η μαμά σου ή κάποια σχολή, ή κάποιος φίλος που σίγουρα αξίζει να ακούσεις την γνώμη του.

Αλλιώς είναι πολύ δύσκολο να διαλέξεις ανάμεσα σε τόσες επιλογές που υπάρχουν στην αγορά και σίγουρα κανένας πωλητής δεν ξέρει να σου πει περισσότερα από τεχνικά χαρακτηριστικά που αναγράφονται στην συσκευασία.

Η παρουσία ενός έμπιστου ειδικού ατόμου θα σε καθησυχάσει για την επιλογή σου, είτε έχεις αποφασίσει να αγοράσεις μια νέα ή μεταχειρισμένη ραπτομηχανή.
Μόλις γίνει η αγορά, ίσως προσφέρεις έναν καφέ σε αυτόν που σε βοήθησε.

2. Πως θέλω να χρησιμοποιήσω τη μηχανή που θα αγοράσω;

Η σωστή ραπτομηχανή θα εξαρτηθεί από το τι ύφασμα σκοπεύεις ράψεις, αν σχεδιάζεις να τη χρησιμοποιήσεις για διακόσμηση σπιτιού ή ρούχα και γενικά τι είδους εργασίες θα ήθελες να κάνεις.

 

Επίσης είναι χόμπι ή δουλειά; Γιατί αν πρόκειται για εργασία τότε σίγουρα δεν σου αρκεί μία μικρή οικιακή ραπτομηχανή, γιατί θα δουλεύεις ώρες με αυτήν.

Ακόμα πρέπει να σκεφτείς τα υφάσματα που σκοπεύεις να ράψεις. 

Δεν έχει νόημα να αγοράσεις μια φθηνή, ελαφριά ραπτομηχανή, για να ράψεις τις νέες σου κουρτίνες βαρέως τύπου. Απλώς δεν θα συμβεί και θα καταλήξεις να απογοητευτείς και να ενοχληθείς.

Είτε είσαι αρχάριος, είτε επαγγελματίας, είναι ζωτικής σημασίας να αγοράσεις μία ραπτομηχανή με τα χαρακτηριστικά που χρειάζεσαι.

Εάν θέλεις να ξεκινήσεις με ελαφριά υφάσματα τότε και μία ελαφριά μηχανή είναι αρκετή. Όμως αν θέλεις να δουλέψεις με βαριά υφάσματα όπως τζιν, βαμβακερά χοντρά ή οτιδήποτε άλλο με αρκετό βάρος τότε όσο πιο στιβαρό είναι το μηχάνημα, τόσο το καλύτερο. 

 

 

3. Τι χαρακτηριστικά πρέπει να έχει;

Αν υποθέσουμε πως ψάχνεις μία καλή εύχρηστη ραπτομηχανή που θα σε βοηθήσει λίγο πολύ να κάνεις τα πάντα τότε ψάξε για μηχάνημα στιβαρό που εξασφαλίζει σταθερότητα και διαρκεί στο χρόνο.

Όχι σε εξαιρετικά φτηνές ραπτομηχανές που μοιάζουν με παιχνίδια και σίγουρα όχι σε αυτές τις μίνι μηχανές που πουλάνε στις παραλίες. (χαχα αστειάκι!!!)

Μην κάνεις ασήμαντε αγορές που καταλήγουν στα σκουπίδια. Χάσιμο χρόνου, χρημάτων και πέταμα υλικών στη γη μας.

Αυτό που πρέπει σίγουρα να κάνει είναι τα δύο βασικά: γραμμικό ράψιμο και ζιγκ ζαγκ.

Με αυτές τις δύο βελονιές μπορείς να ράψει ότι θέλεις. Από το στρίφωμα ενός παντελονιού, μέχρι τις κουρτίνες του σπιτιού.

Επίσης θα πρέπει να προσέξεις το μηχάνημα που θα αγοράσεις να έχει τον μηχανισμό να γεμίζει το καρούλι για το κάτω νήμα. Είναι πολύ σημαντικό να μαζεύετε ομοιόμορφα και σίγουρα όχι με το χέρι.

Θα πρέπει επίσης να προσέξεις το μηχανισμό που κάνει το ύφασμα να γλιστράει κάτω από το πόδι ραψίματος να μπορεί να μεταφέρει όλους τους τύπους υφάσματος, τόσο το λεπτό όσο και το βαρύτερο με ομοιογενή τρόπο.

Να έχει την ικανότητα να ρυθμίζει την τάση των νημάτων ώστε να προσαρμόζεται σε διαφορετικά υφάσματα.

Και σίγουρα να έχει τη ρύθμιση για τα ελαστικά υφάσματα. 

Μηχανήματα με αυτά τα χαρακτηριστικά μπορούν να βρεθούν σε διάφορες μάρκες και από πολλούς προμηθευτές. 

4. Παραπάνω χαρακτηριστικά.

Όταν πας να αγοράσεις μία ραπτομηχανή θα παρατηρήσεις πως εκτός από τις γραμμικές και ζιγκ ζαγκ βελονιές, υπάρχουν και οι βελονιές κέντημα!!

Ναι εντάξει ΤΕΛΕΙΟ, αλλά όχι απαραίτητο. Ενώ είναι διασκεδαστικό στην αρχή που παίζεις μαθαίνοντας, αργότερα θα ανακαλύψεις πως δεν χρειάζονται σχεδόν πουθενά μέχρι που θα σταματήσεις να τις χρησιμοποιείς.

Η όπισθεν δεν είναι απαραίτητη αλλά είναι πολύ χρήσιμο να υπάρχει για να ασφαλίζεις πιο εύκολα τις ραφές σου.

Κι αυτό το μικρό κοντάρι που μπαίνει η μπομπίνα καλύτερα να είναι από ατσάλι και όχι πλαστικό. Επίσης να είναι περιστροφικό αντί να ταλαντώνεται ακόμα καλύτερα.

Η δυνατότητα ρύθμισης της ταχύτητας είναι χρήσιμη αλλά όχι απαραίτητη. Την ταχύτητα μπορούμε να τη ρυθμίσουμε με το πόδι μας εξίσου (όσο περισσότερο πατάμε το πεντάλ τόσο πιο γρήγορα πάει).

Όλα τα χαρακτηριστικά αυτά μετατρέπουν την απλή μηχανή σε ΚΑΛΗ μηχανή. Και όσα περισσότερα προσθέτουμε τόσο πιο πολύ ανεβαίνει και η τιμή της.

5. Πόσα μπορείς να ξοδέψεις;

Οι ραπτομηχανές που κυκλοφορούν στην αγορά μπορεί να κοστίζουν από λίγα (εκατό ευρώ) έως πολλά (ακόμα και χιλιάδες ευρώ).

Το πόσα τώρα θα ξοδέψεις εξαρτάται από εσένα. Μία μέση επένδυση είναι περίπου 200/300€ (Καλύτερα ακόμα και 400€)

Εντάξει μία μηχανή μπορείς να τη βρεις και στο σουπερ μαρκετ αλλά το να ξοδεύεις λιγότερα δεν σημαίνει πάντα πως κάνεις τις πιο έξυπνες αγορές.

 Στην πραγματικότητα, η αγορά ενός φθηνού μηχανήματος που στη συνέχεια σου δημιουργεί συνεχή ταλαιπωρία και δεν σε ικανοποιεί, θα μπορούσε να σε κάνει να χάσεις την επιθυμία να ράψεις, κάνοντας έτσι την αγορά σου άχρηστη.

 

6. Μηχανική ή ηλεκτρονική;

Μην κάνεις το λάθος να νομίζεις πως μία ηλεκτρονική μηχανή είναι καλύτερη από τη συμβατική. 

Η διαφορά είναι απλά στον τρόπο που επιλέγεις τις λειτουργίες της.

Στην ηλεκτρονική πατάς ένα κουμπί ενώ στην μηχανική γυρίζεις ένα πόμολο.

Επίσης η στιβαρότητα που παίζει ρόλο και η αξιοπιστία δεν εξαρτώνται από την ηλεκτρονική της μορφή αλλά από τα υλικά με τα οποία κατασκευάστηκε η ραπτομηχανή.

7. Ποια εταιρεία να διαλέξω;

Ειλικρινά, δεν μπορώ να προτείνω μια μάρκα έναντι άλλης. Θα μπορούσα να το κάνω μόνο αν τις είχα δοκιμάσει όλες, αλλά αυτό δεν ισχύει.

Οι πιο γνωστές μάρκες με την καλύτερη σχέση ποιότητας/τιμής είναι οι Brother, Pfaff, Necchi, Singer, Janome. 

Η Toyota σαν μάρκα είναι λιγότερο “λαμπρή”, με την Husqvarna Viking και την Juki να κάνουν την τιμή να ανεβαίνει και με την Bernina να φτάνει στην κορυφή. 

8. Από που να αγοράσω;

Από που να αγοράσω? Στο σούπερ μάρκετ, στο κατάστημα λιανικής ή στο διαδίκτυο;

Γενικά υπάρχουν πολλά σημεία που μπορείς να αγοράσεις μηχανές (ακόμα και αυτές από το σούπερ μάρκετ δεν είναι κακές).

Προσωπικά προτιμώ τον αντιπρόσωπο για πολλούς λόγους. Πρώτον γιατί αν υπάρξουν προβλήματα μετά την αγορά, ξέρω ποιον να κατηγορήσω, δεύτερον, γιατί σε περίπτωση ανάγκης, έχεις την κατάλληλη υποστήριξη από έμπειρο προσωπικό και όχι από τον υπάλληλο του σούπερ μάρκετ. Τρίτον γιατί στον αντιπρόσωπο μπορώ να βρω τα κατάλληλα εξαρτήματα και αξεσουάρ, καθώς και ανταλλακτικά.

Ωστόσο, εάν, ξέρεις το μοντέλο που θέλεις να πάρεις κάνοντας την έρευνά σου σε τοπικό επίπεδο τότε μπορείς να αναζητήσεις το ίδιο μοντέλο στο διαδίκτυο σε φοβερά καλύτερη τιμή από ότι θα το έβρισκες στην τοπική αγορά. 

9. Πόσο χώρο έχω για να τη βάλω;

Αγόρασα τη ραπτομηχανή. Και τώρα που μπαίνει;
Ή απλά σκέψου πριν αγοράσεις.
Στην πραγματικότητα, αν έχεις χώρο και χρήματα να επενδύσεις, τότε μη βάλεις τη ραπτομηχανή σε ένα ντουλάπι. 

Ωστόσο, αν έχεις μηδενικό χώρο και λίγα χρήματα στην τσέπη σου, μια ραπτομηχανή μικρή που άνετα μαζεύεται είναι η καλύτερη λύση.

Αφήστε σχόλια με τις δικές σας εμπειρίες!!!!
Εάν θέλετε να προσθέσετε συμβουλές και να πείτε την εμπειρία σας σχετικά με την αγορά ραπτομηχανών, είστε ευπρόσδεκτοι. Η γνώμη σας μπορεί να είναι πολύτιμη. Ευχαριστώ!

ΕΙΔΗ ΥΦΑΣΜΑΤΩΝ

ΥΦΑΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΕΠΙΣΗΜΑ ΦΟΡΕΜΑΤΑ

sxediomodas.com | Fashion Ads | Fashion Jobs

Νέα Πλατφόρμα Αγγελιών Εργασίας στον Χώρο της Μόδας Εγκαινιάζεται

Πρόσκληση σε σχεδιαστές, marketers, merchandisers, και οποιονδήποτε παθιασμένο με τη μόδα, να καταχωρίσει τη δωρεάν αγγελία του. Είτε ψάχνει για εργασία , είτε προσφέρει εργασία η νέα μας πλατφόρμα θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες καριέρας.

Oxygen Pelatologio Banner Ad

Online από κάθε συσκευή

Πάντα online, από κάθε συσκευή χωρίς εγκατάσταση και πολύπλοκες διαδικασίες στην πιο οικονομική τιμή της αγοράς.

etelestia banner ad

Σεμινάρια για το Σχέδιο Μόδας & Πατρόν Ραπτικής. Δείτε όλα τα σεμινάρια στο sxediomodas.com

Fashion Design Market

Ανοίξτε κατάστημα στο sxediomodas.gr

Υπηρεσία καταχώρησης προϊόντων

SINGER

03/03/2024

εγω την παλια μου singer δεν την αλλαζω με καμια αλλη!!!!

Avatar for αλεξανδρα
αλεξανδρα

γιαγιας

01/02/2024

εχω της γιαγιας μου ακομη, αθανατη !!!!

Avatar for ευη κρε.
ευη κρε.

ποια χρήση θες

02/12/2023

Η επιλογή θα βασιστεί και στη χρήση που θα κάνεις! Αν θες να διορθώνεις που και που κανένα ρούχο πάρε κάτι απλό και συμβατικό, αν θες όμως να πειραματίζεσαι σε δέρματα, διάφορα υφάσματα και να δημιουργείς ρούχα καλύτερα να πάρεις κάποια με αυτές τις προδιαγραφές από τον κατασκευαστή. Εγώ έχω μία γερμανική εδώ και 20 χρόνια και δεν έχει πάθει τίποτα!

Avatar for Νάντια Μ.
Νάντια Μ.

brand

13/11/2023

what brand would you suggest? thank you!s so

Avatar for jessie
jessie

Response from Sxedio Modas

We are not allowed to name only one brand, please excuse us. Although each site has all the information about their products, in order to let the client choose properly. I hope you will find what suits you! Thank you for your review!

αυτο που εψαχνα

10/11/2023

δεν εχω βρει αλλου πληροφοριες για αγορα ραπτομηχανης, αυτο εψαχνα! ωραια

Avatar for Ελλη Π.
Ελλη Π.

ωραιο αρθρο και σπανιο

01/07/2023

δεν ειχα βρει παρομοιο αρθρο πουθενα τοσο καιρο που ψαχνω, με βοηθησες πολυ, χαιρομαι!

Avatar for ελενα π.
ελενα π.